Socialiștii lui Dodon ar putea fi acuzați de încălcarea Constituției R. Moldova, dacă vor încerca să blocheze hotărârea Curții Constituționale cu privire la dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
De această părere sunt unii experți din R. Moldova citați de Radio Chișinău, care au subliniat că acuzațiile PSRM la adresa președintelui Maia Sandu despre o așa-zisă tentativă de uzurpare a puterii în stat nu au nicio bază juridică.
În aceeași declarație oficială, socialiștii au comparat situația actuală cu cea din iunie 2019, când Partidul Democrat era acuzat că a capturat instituțiile statului. Însă, Teodor Cârnaț, expert în drept constituțional, a explicat că respectivele situații sunt incomparabile.
În context expertul a amintit că în 2019, Curtea Constituțională controlată de PDM a încercat să blocheze învestirea unui Guvern în termen, iar acum Curtea, formată inclusiv din judecători pentru care au votat și reprezentanții PSRM, a constatat că Guvernul nu a fost ales în termenii prevăzuți de Constituție.
Astfel, dacă PSRM, așa cum anunță, se va opune aplicării hotărârii Curții și organizării alegerilor, atunci anume această formațiune ar putea fi acuzată de uzurparea puterii în stat.
Analistul politic Nicolae Negru, a calificat însă declarațiile socialiștilor drept politice, provocate de agonia înfrângerilor pe care le-au suferit în ultimul timp, începând de la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, urmate și de unele greșeli tactice, transmite Radio Chișinău.
Amintim că socialiștii lui Dodon au solicitat, duminică, 18 aprilie 2021, după ședința Consiliului Republican al formațiunii, demisia a trei judecători ai Curții Constituționale, demisia președintelui R. Moldova și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate.
Se întâmplă după ce pe 15 aprilie 2021, Curtea Constituțională a constatat existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.