La Strasbourg a fost lansat luni, 19 aprilie, Planul de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024.
La eveniment au participat secretarul general al forului european, Marija Pejčinović Burić și Maia Sandu, președintele R. Moldova.
Planul își propune susținerea reformelor democratice și implementarea standardelor Consiliului Europei privind democrația, statutul de drept și respectarea drepturilor omului în Republica Moldova.
„Lupta împotriva corupției și reforma justiției sunt prioritatea numărul unu al acestei foi de parcurs. Precum știți, acestea reprezintă, de asemenea, și prioritățile mele pentru Republica Moldova. Apreciez proiectele incluse în Planul de acțiuni care au drept scop creșterea responsabilității și independenței sistemului judecătoresc și dezvoltarea capacității instituțiilor de drept de a lupta cu corupția și spălarea banilor. Acest plan nou va continua eforturile de îmbunătățire a legislației și practicii electorale, a legislației și practicilor ce guvernează internetul și mass-media, precum și cele de combatere a violenței împotriva femeilor și copiilor. Planul de acțiuni pentru 2021-2024 conține soluții pentru gestionarea pandemiei de Covid-19, inclusiv intervenții pentru apărarea drepturilor omului în sectorul de sănătate, dar și consolidarea autonomiei administrației locale”, a declarat Maia Sandu, președintele R. Moldova.
Conform documentului, Consiliul Europei și autoritățile din R. Moldova au convenit să desfășoare activități de promovare a reformelor în domenii cheie, cum ar fi punerea în aplicare a Convenției Europene a Drepturilor Omului și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului în Republica Moldova.
Planul mai presupune ajutor și asistență din partea Consiliul Europei în domeniile prioritare precum reforma sectorului justiției, axată pe asigurarea integrității și independenței actorilor din justiție, precum și a transparenței, responsabilizării și eficienței sectorului, reforma sistemului penal și cel al penitenciarelor.
Totodată, acesta se mai referă și la problematica combaterii corupției și spălării banilor, libertatea întrunirilor, combaterea discriminării, crimelor și discursului de ură și consolidarea independenței presei, în special cu privire la agenția de reglementare și radiodifuzorul public, etc. Bugetul planului de acțiune pentru patru ani este estimat la 13,7 milioane euro.