Rusia țaristă este groparul Moldovei istorice. De această părere este Alecu Reniță, deputat în Primul Parlament de la Chișinău și semnatar al Declarației de Independență, care a vorbit în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova despre perioada dintre anii 1812 și 1918, atunci când Basarabia, care reprezenta circa jumătate din Moldova istorică, a fost sub ocupație țaristă.
„Dacă ne amintim, din 1812 cam până în 1828, Basarabia parcă și-a păstrat o parte din autonomie, deși era o chestiune relativă când ne gândim la țarism. Însă după 1828, totul a fost demolat și s-a mers pe varianta scurtă, aceasta însemnând rusificare crasă”, a menționat Alecu Reniță.
Sursa a mai adăugat că din cauza politicii de rusificare, care a fost pornită atunci, memoria multor cetățeni a fost ștearsă, ceea ce le-a oferit posibilitatea rușilor să interpretez istoria astfel, de parcă, aceasta ar porni din 1812.
„Însă, realitățile sunt de altă natură. Rusia țaristă este groparul Moldovei istorice, de când a rupt Moldova în două, ocupând circa 45 de mii de kilometri pătrați. Iar de aici ni s-au tras foarte multe, inclusiv o rusificare masivă. Și cred că nimic nu vorbește mai mult decât faptul că timp de 106 ani de ocupație țaristă, în Basarabia românească nu a fost deschisă nici măcar o școala primară în limba română”, a punctat fostul parlamentar.
În același context, Alecu Reniță a mai remarcat, că nu întâmplător moldovenii de dincolo de Prut au fost primii care au lansat ideea unității neamului românesc, pentru a crea un stat comun cu ceilalți români.