Alexei Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, a fost declarată persona non grata pe teritoriul României. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe de la București.
Decizia autorităților vine în contextul în care „activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.
Aceste elemente au fost comunicate părții ruse luni, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin.
Ulterior, ambasadorul Rusiei la București a declarat pentru presa rusă că autoritățile de la Moscova își rezervă dreptul de a răspunde la această „decizie neprietenoasă, ce nu contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre Federația Rusă și România”.
Amintim că vineri, într-o postare pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice, ambasadorul Rusiei la București a venit cu un avertisment voalat la adresa României. „Nu există niciun motiv pentru care România să se îngrijoreze de situația din estul Ucrainei, desigur, cu excepția cazului în care, din propria voință sau a aliaților săi strategici, ea ar fi implicată într-un fel de aventură militară concepută de „capetele fierbinți” din sediul NATO”, a menționat Kuzmin.
Ulterior, Bogdan Aurescu, ministerul de Externe, a venit cu o reacție în acest sens, subliniind că orice ameninţare la adresa României este o ameninţare la adresa NATO. „Am citit în trecere o reacţie pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook şi am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puţin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventurişti militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se ştie încă în cadrul diplomaţiei ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO”, a afirmat Bogdan Aurescu.
În context, diplomatul a evidenţiat că „noi participăm la luarea deciziilor în cadrul NATO, noi nu ne luăm după cineva în cadrul NATO, pentru că noi suntem parte a deciziei din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care în acelaşi timp nu este nimic altceva decât o alianţă defensivă„.