Declarația aprobată vineri în Parlamentul de la Chișinău, potrivit căreia Curtea Constituțională a Republicii Moldova ar „uzurpa” puterea în stat, „arată dispreț” față de independența Curții. De această părere este Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României, care a comentat recentele evenimente din R. Moldova.
„Am asistat, vineri, la o evoluție de evenimente care este foarte îngrijorătoare, pentru că a fost vorba de o acțiune desfășurată în Parlament, în disprețul prevederilor Constituției Republicii Moldova, încercându-se intimidarea Curţii Constituţionale, încercându-se schimbarea componenței Curţii Constituţionale printr-un vot care anula numirea chiar a preşedintelui actual al Curţii Constituţionale, numire făcută în 2019, printr-o „procedură” total neconstituţională şi, de asemenea, am constatat un demers prin care se dădea un vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii Constituţionale”, a afirmat ministrul de Externe.
Bogdan Aurescu a mai punctat că înțelege care sunt „mizele foarte importante ale unei astfel de acţiuni, dar aceasta este neconstituțională”. „Această acțiune arată dispreţ faţă de independenţa Curţii Constituţionale, care este înscrisă chiar în Constituţia Republicii Moldova şi a fost condamnată ca atare şi de către Uniunea Europeană, de către ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene, de către Ambasada SUA de la Chişinău, inclusiv de Ambasada României, la instrucţiunile mele am dat un astfel de comunicat”, a explicat şeful diplomaţiei române.
Totodată, el a spus că respectivul demers din Parlamentul de la Chişinău arată importanţa care trebuie acordată în continuare statului de drept în Republica Moldova şi „importanţa evitării oricăror decizii sau demersuri care să pună sub semnul întrebării statul de drept”.
„Am constatat inclusiv o luare de poziţie a Comisiei de la Veneţia în acest sens, care este extrem de clară în a sublinia că orice fel de atentat la adresa Curţii Constituţionale, orice fel de neacceptare a deciziilor unei Curţi Constituţionale, inclusiv în acest caz, reprezintă o încălcare a statului de drept„, a mai menționat Bogdan Aurescu în cadrul unui interviu pentru Antena 3.
Amintim că vineri, 23 aprilie 2021, majoritatea parlamentară PSRM-Partidul Șor a adoptat o declarație privind „recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale”. Totodată, aceiași deputați au votat o hotărâre privind anularea actului de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale.
Ulterior, în timp record și fără concurs, Boris Lupașcu, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale a R. Moldova, a fost numit de majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR în funcția de judecător la CC. Însă, Curtea Constituțională a suspendat respectivele proiecte votate de majoritatea PSRM – Șor.
Toate acestea se întâmplă după ce pe 15 aprilie 2021, Curtea Constituțională a R. Moldova a constatat existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.