Serviciul de Informații și Securitate rămâne în subordinea Președinției R. Moldova, după ce astăzi, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea aprobată de majoritatea parlamentară PSRM-Pentru Moldova-Șor, la sfârșitul anului trecut, prin care s-a propus trecerea acestei instituții în jurisdicția Parlamentului de la Chișinău.
„Curtea Constituțională hotărăște: se admit sesizările depuse de Sergiu Litvinenco, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu – deputați în Parlamentul R. Moldova. Se declară neconstituțională Legea nr. 218 din 3 decembrie 2020 privind modificarea unor acte normative. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac”, a declarat Domnica Manole, președintele CC.
Amintim că la sfârșitul anului trecut, 51 de deputații din PSRM, Platforma Pentru Moldova și Partidul Șor au votat timp de câteva minute în două lecturi, fără discuții, proiectul de lege care prevede preluarea Serviciului de Securitate și Informații din subordinea Președinției R. Moldova și transmiterea acestuia în gestiunea Parlamentului de la Chișinău.
Opoziția parlamentară, dar și experții au considerat acest proiect drept o intenție de acaparare ostilă a SIS-ului. Tot în acea zi, sute de cetățeni ai R. Moldova au protestat în fața Parlamentului de la Chișinău împotriva acestui proiect de lege înaintat de Partidul Socialiștilor, dar și a altor inițiative buclucașe pe care alianța neformală PSRM-Șor le-a votat pe bandă rulantă.
Ulterior, la 7 decembrie 2020, Curtea Constituțională a decis suspendarea legii respective, subliniind că această soluție este necesară pentru a evita prejudiciile și consecințele negative iminente pentru ordinea constituțională.