La Mănăstirea Căpriana a fost inaugurat Muzeul Sfântului Ierarh Gavriil, care va găzdui piesele recuperate, în 2016, din cripta Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni. Muzeul va fi inclus în ruta turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”, care leagă România și Republica Moldova.
Prezent la evenimentul inaugurării, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și-a exprimat convingerea că muzeul va fi unul intens vizitat de pelerinii care vor aprecia un fragment al istoriei comune celor două maluri de Prut. „Sunt convins că acest muzeu va fi unul la care pelerinii se vor opri și vor admira o parte a istoriei noastre comune”, a spus ambasadorul.
Vestigiile arheologice din cadrul muzeului au fost restaurate la Iași. Deschiderea muzeului a avut loc în cadrul proiectului de cooperare transfrontalieră „Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră și digitizare” (UEpentruCultură).
Înaltul ierarh Gavriil (Bănulescu-Bodoni) s-a născut în 1746, în Bistrița. A studiat la Academia teologică din Kiev, la școlile grecești din Patmos și Smirna, și la Mănăstirea Vatopedu de pe Muntele Athos. Cunoștea opt limbi străine. A fost călugărit la Constantinopol. În 1786, este hirotonit arhimandrit la Iași. Ulterior, a fost propus ca episcop de Roman, fiind neacceptat de domnul fanariot de atunci. În același an, s-a întors în Rusia, unde a fost numit rector al Seminarului din Poltava. Din 1791 este episcop–vicar de Akkerman și Bender, iar din 1792 – mitropolit al Moldovei. În același an, domnul Moldovei Alexandru Moruzi l-a trimis în stare de arest la Constantinopol. Fiind eliberat, a fost mitropolit de Ekaterinoslav și Novorosiisk, apoi de Kiev și Galiția. În 1808, a fost numit exarh al Bisericii din Moldova și Țara Românească. În 1813, țarul Rusiei l-a numit în fruntea noii Arhiepiscopii a Basarabiei, cu reședința în Chișinău, creată la cererea sa, unde a păstorit până la moarte și a înființat un seminar teologic. Mitropolitul Gavriil este considerat întemeietorul şcolii greceşti din Rusia. A decedat la 30 martie 1821, fiind înmormântat la Mănăstirea Căpriana.