Spitalul Clinic din Bălţi are un nou aparat medical ultramodern, cu laser, destinat pentru tratamentul minim-invaziv al unor afecţiuni. Dispozitivul este unicul de acest fel din Republica Moldova, iar la instruirea medicilor au participat specialişti din România, notează TVR Moldova.
O jumătate de oră. Atât a durat intervenţia chirurgicală cu noul laser pentru înlăturarea pietrelor de la rinichii unui pacient. Operaţia cu laser necesită multă atenţie şi precizie, însă este mult mai eficientă. Procedurile chirurgicale sunt de mai scurtă durată, fără incizie, nu provoacă durere şi nu lasă cicatrici.
Dispozitivul medical de ultimă generaţie poate distruge pietrele de la rinichi sau de la alte organe fără folosirea bisturiului.
„Numai operaţii deschise, operaţii radicale, foarte traumante, durata medie de recuperare era 10-12 zile, cu aşa aparate durata medie o să fie până la 48 de ore şi omul merge practic acasă sănătos”, a declarat șeful Secției Urologie, Serghei Cozub.
Medicii din cadrul spitalului au fost instruiţi de către un grup de specialişti din România.
„Noi am oferit suportul clinic necesar pentru ai ajuta pe colegii noştri să poată utiliza echipamentele la eficienţă maximă. Sunt bucuroasă că spitalul a investit în aceste tehnologii care vor creşte foarte mult calitatea actului medical şi vor permite pacienşilor să poată să beneficieze de ultimile tehnici chirurgicale”, a subliniat reprezentantul companiei medicale din România, Lucica Benea.
Totodată, vicedirectorul Spitalului Clinic Bălți, Ala Condrea, a mulțumit medicilor din România pentru implicare.
„În decurs de 30 de ani când erau timpuri bune nu s-au făcut în cadrul spitalului Bălţi atâtea achiziţii şi atâtea întâlniri cu colegii de peste Prut câte s-au realizat în perioada de pandemie. Încă odată vreau să le mulţumesc”, a spus Ala Condrea.
Tratamentul cu noul dispozitiv medical este extrem de precis, sigur, iar operaţia se face sub anestezie generală.