Alecu Reniță, deputat în primul Parlament de la Chișinău, a analizat situația politică din R. Moldova și a venit cu un îndemn sincer pentru toți unioniștii în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.
Astfel, sursa a remarcat că începe febra electorală, iar dincolo de declaraţiile triumfaliste ale unor utopişti şi diletanţi, ce îşi anunţă victoria înainte de competiţie, se cere maximă responsabilitate și înțelegere a proceselor politice şi sociale, ce se produc în adâncul societăţii şi a diasporei moldoveneşti, fapt care ar permite să fie selectat în viitorul Parlament un contingent de deputaţi capabili să-şi asume destinul Basarabiei româneşti şi europene.
„Înainte să dea în clocot demagogia electorală şi încăierarea între candidaţi, ţin să punctez cât mai sumar următoarele: 1. Avem partide şi politicieni, însă, deocamdată, nu avem o clasă politică matură şi responsabilă, capabilă să guverneze cinstit, profesionist şi în folosul cetăţenilor. Pretinsa clasă politică din R. Moldova a rămas cu mult în urma electoratului românesc şi european, de la care aşteaptă voturi, dar fără să aibă o viziune şi un program de schimbări radicale pe domeniile-cheie;
2. Aşa numitele partide de stânga, asemeni celor conduse de Şor, Dodon, Voronin sau Usatâi, în realitate sunt clanuri mafiote de indivizi corupţi, care, sub o denumire sau alta, au fost neîntrerupt la putere şi care au ruinat R. Moldova. Aceste grupări criminale, care se află în serviciul stăpânului de la Moscova, înşeală şi jefuiesc moldovenii de aproape 30 de ani, minţind cu neruşinare că slujesc alegătorii;
3. În actuala campanie electorală, adunătura de mafioţi şi mincinoşi din aşa numitele partide de stânga, vor forma două blocuri separate, dirijate din acelaşi centru – „subdiviziunea moldovenească” de la Kremlin – pentru a aduna cât mai multe mandate de la alegătorii săraci şi putinofili, gata să-şi vândă votul pentru o nenorocită recompensă materială;
4. Partidele de centru-dreapta, de orientare europeană şi românească, încă nu au atins gradul de maturitate politică şi responsabilitate colectivă, care le-ar permite să formeze un front unic, comun, menit să le asigure o majoritate constituţională (67 de mandate)”, a subliniat Alecu Reniță.
Respectiv, fostul parlamentar a mai adăugat că în aceste condiții vitrege, când partidele de stânga au primit comanda să se unească, alegătorii cu opțiuni euro-unioniste de acasă şi din diasporă trebuie să le ceară clar partidelor de centru-dreapta, să renunțe la iluzii şi egoisme, să identifice cât mai urgent formula învingătoare, pe care foarte mulţi o consideră următoarea. „1. Se formează blocul forţelor europene. Iniţiatorul şi nucleul viitorului bloc îl va constitui Partidul PAS, care va invita şi va aduna în jurul său formaţiunile europeniste. 2. Se formează blocul forţelor româneşti, având la bază cele trei entităţi politice – Partidul Unității Naționale, AUR-RM, BM „Unirea” – şi entitatea civică – Convenţia Românilor din R. Moldova. Împreună, aceste patru entităţi propun electoratului Lista Naţională din 101 de candidaţi”, a mai specificat sursa.
Potrivit lui Alecu Reniță, ambele blocuri – european şi românesc – convin între ele asupra comportamentului civilizat în perioada campaniei electorale, fapt care va înlesni considerabil constituirea unei majorităţi parlamentare şi formarea unui Guvern de profesionişti pentru o durată de patru ani.
„Sunt destul de clare tendinţele şi preferinţele alegătorilor pro-europeni, care se vor duce spre eventualul bloc coordonat de PAS. Deocamdată, votanţii unionişti, aşteaptă un bloc al forţelor româneşti, fiindcă nu vor să-şi risipească votul pe formaţiunile dispersate, care, separat, niciuna nu are şanse reale să treacă pragul de cinci procente. Din toate părţile vin îndemnuri sincere – Unionişti, oferiţi-ne o lecţie de unire românească şi adunaţi-vă într-un singur bloc. E unica şansă ca să ajungeţi în Parlament şi să reprezentaţi românimea din R.Moldova”, a îndemnat deputatul din Primul Parlament de la Chișinău.