Aproape jumătate dintre cetățenii de peste Prut cred că Republica Moldova se va uni cu România. Astfel arată rezultatele unui sondaj, realizat de IMAS în perioada 12 – 27 aprilie 2021, ce vizează percepțiile oamenilor privind viitorul R. Moldova.
Conform cercetării respective, 42% dintre respondenți consideră că R. Moldova se va uni cu România. Dintre aceștia, 12% sunt de părea că acest lucru se va întâmpla în 2-3 ani; 10% – în 4-5 ani; 9% – în 6-10 ani; 6% – în 10-20 ani; 5% – peste mai mult de 20 de ani.
Totodată, 50% dintre cetățenii de peste Prut ar vota pentru Unirea cu România, dacă ar avea siguranța că salariile și pensiile din R. Moldova vor deveni la fel precum cele de peste Prut, iar 43% din respondenți nu ar vota pentru acest deziderat.
Același sondaj mai arată că 49% din respondenți consideră că vor avea avantaje dacă R. Moldova se va uni cu România. Dintre aceștia, 17% sunt de părerea că vor avea foarte multe avantaje, iar 32% cred că vor dispune de unele avantaje.
Potrivit respondenților, principalele avantaje ale unirii cu România sunt salarii și pensii mai mari, dreptul de a munci în țările UE; servicii medicale de calitate, acces la un sistem educațional mai bun, justiție imparțială și corectă, posibilități de dezvoltare economică, acces la finanțări europene, păstrarea identității noastre și siguranța națională.
Totuși, numărul celor care cred că R. Moldova trebuie să adere la Uniunea Europeană prin unirea cu România, în varianta în care UE nu va accepta noi membri, este de 33%.
Sondajul IMAS a fost realizat pe un eșantion de 1103 respondenți și are o marja de eroare de 3 %.