„Planul final al Federaţiei Ruse este de a retabili controlul asupra fostelor posesiuni. Acest fapt va duce inevitabil la o confruntare între Moscova şi Washington, anulând astfel aşa-numita „resetare”, iar creşterea puterii Rusiei în întreaga Eurasie reprezintă o ameninţare directă la capacitatea SUA de a-şi menţine influenţa la nivel mondial”, se spune în ultima analiză publicată de STRATFOR.
Rusia a acţionat după acest model dintotdeauna cu scopul de a supravieţui. Uniunea Sovietică nu a acţionat la nivel geopolitic diferit de Imperiul Ţarist, iar Rusia de astăzi a adoptat acelaşi pattern geopolitic.
Din punct de vedere geografic Rusia nu dispune de apărare, ceea ce o va determina să adopte o strategie de securizare a propriilor teritorii. Spre deosebire de alte ţări, regiunea centrală a Rusiei, Moscova, nu dispune de bariere naturale pentru a fi protejată şi de aceea a fost invadată de mai multe ori. Din această cauză, de-a lungul istoriei, Rusia şi-a extins barierele sale geografice cu scopul de a ridica o redută şi a crea o barieră strategică între Rusia centrală şi meridianele înconjurate de duşmani.
„Aceasta înseamnă extinderea barierelor naturale până la Munţii Carpaţi (de-a lungul Ucrainei şi Moldovei), Munţii Caucaz (în special până în sudul Caucazului, trecând prin Georgia şi Armenia) şi Tian Shan dincolo de Asia Centrală. Singurul bulevard geografic este Câmpia Europei de Nord, de unde Rusia şi-a revendicat cât mai multe teritorii posibile (precum ar fi Ţările Baltice, Belarus, Polonia şi chiar teritorii germane)”, se spune în analiză.
Există două probleme în ceea ce priveşte crearea imperiului: populaţia şi economia. Deşi Rusia anexase atât de multe teritorii, aceasta s-a confruntat cu problema furnizării unui număr vast de oameni şi suprimarea celor care nu se conformau (în special cei care nu erau etnici ruşi). În aceste condiţii economia imperiului a slăbit şi nu mai putea face faţă noilor provocări de a asigura populaţia unui imperiu vast. Cu toate acestea, Rusia a continuat să fie o puetere mondială pe o perioadă lungă de timp, în ciuda problemelor sale economice, pentru că a insistat mai mult asupra puterii militare şi aparatului de securitate decât (şi uneori în detrimentul) dezvoltării economice.
Putin a anunţat că va candida la funcţia de preşedinte în 2012 stabilind obiectivele pentru viitoarea guvernare. Acesta a declarat că Rusia va uni statele din fosta Uniune Sovietică în baza unor criterii economice în Uniunea Eurasiatică.
„Uniunea Eurasiatică nu reprezintă revenirea la Uniunea Sovietică. Putin înţelege vulnerabilităţile inerente cu care se confruntă Rusia în prezent având grijă de o populaţie mare întinsă pe o suprafaţă de 9 milioane mile. Aceasta a fost una dintre punctele slabe ale Uniunii Sovietice: controlul direct. În schimb, Putin optează pentru crearea unei uniuni în care Moscova ar putea influenţa politica externă şi de securitate ale ţărilor membre, însă nu se va implica în politica internă a acestor state. Pur şi simplu Rusia nu dispune de mijloacele necesare de a adopta o strategie mai intensivă. Moscova nu simte nevoia să se implice politic sau economic în Kîrgîstan sau Ucraina pentru a le controla”
Situaţia demografică a Rusiei este dezastruasă, având o rată în scădere odată cu sfârşitul Primului Război Mondial.
„Aceasta poate deveni o mare putere fără o economie solidă, dar nicio ţară nu a devenit putere mondială fără populaţie. Acesta este motivul pentru care Putin încearcă să consolideze şi să securizeze Rusia acum, înaintea colapsului demografic”, conchid specialiştii de la STRATFOR.
Foto: NOI.md