Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, proiectul de lege prin care este instituită pe 10 mai, anual, Ziua Românităţii Balcanice.
„La 9 mai 1905, dând curs cererilor hotărâte și demersurilor energice ale României, sultanul Abdul Hamid al II-lea emitea la Constantinopol un Decret imperial, numit turcește Iradea, prin care românii din Imperiul Otoman, care cuprindea atunci o bună parte a Peninsulei balcanice, erau recunoscuți oficial drept a XVII-a națiune, distinctă de națiunea elenă ortodoxă. (…) Românii de viță meglenoromână și aromână căpătau drepturi depline pe planul administrației locale, precum și pe plan școlar și bisericesc”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Astfel, pe 10 mai 1905, Iradeaua sultanală a fost adusă la cunoștință publică.
Ziua Românităţii Balcanice poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice de drept public ori privat, precum şi de către reprezentanţele României în străinătate, prin organizarea şi/sau participarea, în ţară sau peste hotare, la programe şi manifestări sociale, educative, cultural artistice, ştiinţifice etc. dedicate acestei sărbători.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale interesate, pot sprijini material şi logistic organizare şi desfăşurarea manifestărilor.
De asemenea, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor, cu prioritate, emisiuni culturale şi informative ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători în ţară şi peste hotare”, prevede proiectul de lege.