Programul Erasmus+ a fost lansat în Republica Moldova pentru perioada 2021-2027. Acesta va avea un buget de 26,2 miliarde euro, complementat de 2,2 miliarde euro din partea instrumentelor adiţionale ale Uniunii Europene, şi va susţine mobilităţile de studiu şi proiectele de cooperare.
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău, Lilia Pogolşa, a mulţumit Uniunii Europene pentru multiplele proiecte şi programe oferite Republicii Moldova: sistemului educaţiei, cercetării şi domeniului de tineret, menţionând că Programul Erasmus+ pentru anii 2021-2027 va veni cu noi oportunităţi şi beneficii pentru tineri, cercetători, dar şi cadrele didactice din R. Moldova.
„Apreciem deschiderea Programului pentru dimensiuni noi și foarte importante pentru Republica Moldova, precum învățarea pe tot parcursul vieții, transformare digitală, incluziune și diversitate; mediu și combaterea schimbărilor climaterice și participare la viața democratică”, a punctat ministrul.
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a declarat că Programul Erasmus+ susţine plenar sistemele de educaţie şi cercetare din Republica Moldova în vederea integrării în spaţiul European al Învăţământului Superior şi Cercetării.
Ediţia 2014-2020 a programului a avut un buget de 14,7 miliarde euro. Astfel, în perioada 2014-2020 în Republica Moldova au fost implementate: 21 de proiecte de Consolidare a Capacităţilor în Învăţământul Superior cu participarea universităţilor din ţară; 22 de proiecte Jean Monnet; peste 600 de proiecte de Mobilitate Internaţională de Credite; peste 3600 mobilităţi academice Erasmus+, realizate între universităţile din Republica Moldova şi Uniunea Europeană, oferite studenţilor, cercetătorilor şi cadrelor didactice universitare; 30 de burse pentru beneficiarii din Moldova în cadrul proiectelor comune de masterat Erasmus Mundus Joint Master Degree.
În cadrul proiectelor Erasmus+, implementate în Republica Moldova în perioada 2014-2020, 25 de universităţi din R. Moldova au colaborat cu circa 200 de universităţi europene – în proiectele de Mobilitate Internaţională de credite şi cu peste 160 de instituţii de învăţământ superior din ţările partenere – în cadrul proiectelor de Consolidare a Capacităţilor (CBHE).