Alianța pentru Unirea Românilor este singurul partid unionist care ar putea accede în Parlamentul de la Chișinău după alegerile parlamentare din Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de Dan Dungaciu, analist politic de la București, care a vorbit despre realitățile politice de peste Prut în perspectiva scrutinului electoral din 11 iulie 2021.
Potrivit expertului, în prezent, întrebarea esențială în Republica Moldova este dacă Partidul Acțiune și Solidaritate va lua peste 50 la sută din voturile cetățenilor la alegerile parlamentare, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla formațiunea respectivă va fi obligată să facă o coaliție.
„Până mai ieri, toată lumea credea că polarizarea din R. Moldova este reprezentată de Maia Sandu vs. Igor Dodon. O polarizare în care doamna Maia Sandu era de departe câștigătoare. (…) Ulterior, s-au întâmplat două lucruri. Primul element se referă la intervenția lui Voronin, care a făcut coaliție cu Dodon și a adus geopolitica în campania de peste Prut. Al doilea element este apariția unei coalizări a forțelor unioniste reprezentată de surprinzătorul Partid AUR care poate să fie, în R. Moldova, lebăda neagră. Această formațiune poate să ducă votul unioniștilor de 44-47 la sută în Parlament. Și în acel moment s-ar putea să fie un partid, care chiar să joace politic acolo”, a explicat Dan Dungaciu.
Totodată, sursa a remarcat că, sociologic vorbind, este din ce în ce mai greu ca PAS să obțină majoritatea parlamentară, în timp ce AUR este singurul partid unionist din R. Moldova care ar putea trece pragul electoral.
„Dacă PAS nu reușește să facă 50 % ar trebui să fie creată o relaționare în perspectivă cu AUR, în măsura în care acesta trece pragul. Eu cred că dacă există un partid unionist care să treacă pragul, atunci acesta este AUR. Respectiv, punțile nu ar trebui să fie rupte. Din acest punct de vedere, AUR și PAS, care acum sigur că aleargă pe culoare diferite, ar trebui să fie foarte atenți, pentru că s-ar putea ca proiectul strategic pe care trebuie să și-l asume, adică împotriva unei coaliții est-vest pentru R. Moldova, să fie sarcina lor. Din această perspectivă, mesajele pe care PAS le-ar putea transmite ar merita să fie mai convingătoare. Nu este clar, care va fi relația dintre acest partid și formațiuni politice de tipul celor precum al lui Dodon sau Usatîi. Ar fi bine ca PAS să transmită mesaje un pic mai clare, care chiar dacă nu-i aliniază electoratul, să dea opiniei publice un sentiment de minimă suveranitate”, a mai punctat analistul politic de la București în cadrul unei emisiuni radio.
Amintim că la sfârșitul lunii martie curent, Alianța pentru Unirea Românilor s-a lansat și la Chișinău. Ulterior, formațiunea a anunțat că va candida la alegerile parlamentare anticipate din această vară.
În context, AUR Moldova a invitat toate forțele politice pro-românești și unioniste la dialog pentru a forma o listă națională în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Până la această oră, acordul în acest sens și-au exprimat Partidul Popular Românesc, Uniunea Salvați Basarabia și Partidul Liberal din Moldova.