Un nou partid cu sigla PAS a apărut pe scena politică din Republica Moldova. În prag de alegeri, Partidul Noua Opţiune Istorică şi-a luat denumirea de Partidul Alternativă şi Şanse. Noua abreviere este PAS, exact ca cea a Partidului Acţiune şi Solidaritate. Codul Electoral arată clar că nu se admit aceleaşi simboluri pentru buletinele de vot, iar reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate spun că este o încercare de a crea confuzii în rândul electoratului, potrivit TVR Moldova.
Partidul Noua Opţiune Istorică s-a redenumit Partidul Alternativă şi Şanse. Decizia a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, iar abrevierea este identică cu cea a Partidului Acţiune şi Solidaritate. În registrul Agenţiei Serviciilor Publice, apare informaţia că partidul este condus de Victor Alexeev, fost secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, şi fost membru PSD România. Alexeev însă a declarat că, de doi ani, nu se mai află la conducerea partidului, iar după plecarea lui, vicepreşedinta formaţiunii, Svetlana Chesari, a preluat interimatul funcţiei. Contactată de TVR Moldova, şi Chesari a spus că nu se mai identifică cu acest partid.
„Am fost vicepreşedinte, da, am fost în 2013. Nu cunosc absolut nimic. S-a publicat doar o intenţie în Monitorul Oficial şi se fac interpretări şi tam tam, eu înţeleg interesul care este dar daţi vă rog să le dăm la toţi egalitate de şanse”, a spus aceasta pentru sursa citată.
Reprezentanţii CEC au comunicat că, legal, partidele nu pot fi confundate.
„CEC a aprobat lista partidelor care pot participa în alegeri. Prin urmare, această formaţiune este în drept să solicite înscrierea în cursa electorală, inclusiv cu noua denumire. CEC va examina dosarul conform competenţelor legale ce-i revin. În Codul Electoral există o prevedere ce ţine de simbol, abreviere, care spune că nu se admite identitatea de semne sau de simboluri electorale pentru buletinele de vot”, au spus reprezentanții Comisiei Electorale Centrale.
Membrii Partidului Acţiune şi Solidaritate spun că nu este prima oară când sunt create intenţionat astfel de clone.
„E cert că este o încercare mişelească de a crea confuzii, de a duce oamenii în eroare şi este rezultatul fricii imense pe care o au oponenţii noştri. Şansele lor de izbândă sunt zero, or au mai încercat şi alţii cu fel de fel de tertipuri mişeleşti şi nu le-a mers. Din punct de vedere juridic din câte înţelegem nu poate fi înregistrat un partid cu acelaşi acronim”, a subliniat vicepreședintele PAS, Mihail Popșoi.
Până acum, noul Partid Alternativă şi Şanse şi-a schimbat denumirea de câteva ori. Este de altfel o practică des întâlnită în Republica Moldova. La alegerile din 30 noiembrie 2014, Partidul Comunist Reformator a apărut în buletinul de vot cu aceeaşi abreviere ca Partidul Comuniştilor şi a obţinut aproape 5 la sută din voturi.