Blocul electoral PSRM-PCRM nu își dorește să câștige alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, ci mai degrabă să devină o minoritate de blocaj în Parlamentul de la Chișinău.
Declarații în acest sens au fost făcute de analistul Vladimir Socor, care a mai subliniat că la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie participă aceleași forțe politice.
„Marile temeri sunt aceleași ca și la prezidențialele din 2016 și parlamentarele din 2019. Forțele politice sunt cam aceleași. Partidele roșii, blocul socialisto-comunist mizează ca și până acum, pe o anumită porțiune a electoratului, una suficientă de a asigura majoritatea. Blocul îmi pare a fi mai sectar”, a menționat expertul pentru presa de la Chișinău.
Totodată, Vladimir Socor a mai afirmat că strategia PSRM-PCRM este una de a crea panică în rândul electoratului, pentru a ieși în număr cât mai mare la vot.
„Încearcă și mai intens decât înainte să stârnească frică, panică în rândurile votanților cu scopul de a-i mobiliza la maxim. Prin aceasta blocul a renunțat din capul locului să mai câștige majoritatea. Strategia sa se limitează la o anumită porțiune de electorat, care constituie cel mult 1/3 din numărul total al electoratului. Pe această strategie ei s-au autocondamnat, să nu câștige alegerile, ca să nu rămână cu mult sub 50%”, a mai adăugat analistul.
Potrivit lui Socor, blocul electoral creat de PSRM-PCRM nu urmărește în niciun caz să câștige alegerile parlamentare, ci doar să ajungă în Parlament pentru a crea o minoritate de blocaj.
„Ei nu urmăresc să câștige alegerile, ci să câștige o minoritate de blocaj în Parlament. Acest scop se potrivește bine cu politica Rusiei. Rusia nu urmărește ca partidele pro-ruse să câștige alegerile, deoarece în acest caz Rusia ar trebui să preia întreținerea economică a Republicii Moldova. Rusia își dorește să păstreze RM într-o zonă gri pe termen nedefinit, să împiedice Moldova să se ducă spre Vest”, a mai punctat expertul politic.
Amintim că pe 12 mai, PSRM și PCRM au semnat acordul de formare a unui bloc electoral pentru alegerile parlamentare din R. Moldova. Ulterior, Comisia Electorală Centrală a înregistrat blocul comuniștilor și a socialiștilor pentru participarea la scrutinul din 11 iulie.