Ediţia Specială a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est e gata de start, la Chişinău. Joi, 3 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinema Odeon, lungmetrajul româno-polonez multi-premiat Crulic – Drumul spre Dincolo deschide un maraton de 135 de filme de scurt şi lung metraj din 28 de ţări care se încheie duminică, 6 noiembrie, de la ora 20:00 cu proiecţia superproducţiei americane 9, în regia nominalizatului la Premiul Oscar Shane Acker, avându-i în rolurile principale pe Elijah Wood, Christopher Plummer, Jennifer Connely, Martin Landau și Crispin Glover.
Cele 60 de Festival Pass-uri (Abonamente Generale) puse în vânzare s-au epuizat deja, spectatorii chişinăueni putând achiziţiona, în continuare, Abonamente pentru o zi de proiecţii, în valoare de 80 de lei, Bilete pentru proiecţii individuale, la preţul de 30 de lei, precum şi ultimele bilete disponibile pentru Creepy Animation Night.
Oficialități din Republica Moldova, personalități ale vieții cultural-artistice din Republica Moldova, dar şi unii dintre cei mai importanţi invitaţi de la Anim’est Chişinău vor participa la Gala de Deschidere a festivalului. Reprezentanţii echipei lungmetrajului proiectat în deschidere, animatorii principali Dan Panaitescu şi Dragos Ştefan, şi co-producătorul polonez al filmului, Arkadiusz Wojnarovski vor prezenta filmul şi vor răspunde întrebărilor publicului de la Cinema Odeon. Pe lângă aceştia, la Gală vor fi prezenţi Sebastian Cosor si Cosmin Sirbulescu, regizorul, respectiv desenatorul principal ai The Scream, scurtmetrajul răsplătit cu Premiile pentru Cel mai Bun Film Românesc şi Cel mai Bun Film din secţiunea Balkanimation, care va fi proiectat în cadrul programului de Competiţie Românească programat vineri, 4 noiembrie, de la ora 14:00; criticul de film francez Alexis Hunot, gazda Serii Franceze din aceeaşi zi, care va modera discuţiile pe marginea celor două lungmetraje din Hexagon proiectate la Anim’est Chişinău, Persepolis şi Iluzionistul.
Recent premiat la prestigioasele festivaluri de film documentar de la Jihlava şi Sibiu, Crulic – Drumul spre dincolo (r. Anca Damian, România – Polonia, 2011) a avut premiera mondiala in competitia Festivalului Internaţional de Film de la Locarno din acest an şi a deschis ediţia bucureşteană a Anim’est 2011. Filmul spune povestea lui Claudiu Crulic, românul mort în ianuarie 2008 în Polonia, după trei luni de greva foamei, în semn de protest faţă de reţinerea sa abuzivă într-o inchisoare poloneză, în cazul unui presupus jaf asupra unui judecător. Unul dintre cei mai în vogă actori români ai momentului, Vlad Ivanov, îl interpretează pe Claudiu Crulic, cel care, de dincolo de mormânt, îşi povesteşte destinul amar, cu mult umor şi ironie. Animaţia ingenioasă şi creativă realizată de cei de la studioul DSG a fost apreciată de spectatorii, publicul şi invitaţii celor câtorva zeci de festivaluri de film din intreaga lume la care pelicula a fost prezentată până acum.
Ziua de vineri începe la Cinema Odeon de la ora 14:00, cu proiecţia celor mai bune filme româneşti ale anului 2011, selecţionate în Competiţia Naţională a festivalului. Pe lângă The Scream, despre care publicul românesc va putea afla mai multe chiar de la regizorul Sebastian Cosor şi desenatorul Cosmin Sîrbulescu, din Competiția de Film Românesc de anul acesta, foarte diversă tematic și stilistic, au făcut parte titluri realizate de animatori care nu se află la prima prezență în cadrul festivalului, cât și producții ale unor realizatori care nu au mai făcut parte din programul Anim’est. Din prima categorie, publicul chișinăuean nu trebuie să rateze Growing, al Roxanei Bențu, unul dintre cei șase membri ai echipei de animație a lungmetrajului Crulic – Drumul spre Dincolo; Euro potentia est (r. Tamas Szocs) sau Fresca – Blestemul lui Dragulea – scurtmetrajul lui Ion Octavian Frecea, care a avut premiera mondială în competiția Festivalului Internațional de Film de Animație Anima de la Bruxelles; dintre debutanţii în cea mai importantă competiţie anuală dedicată filmului românesc de animaţie, la Bucureşti s-au făcut remarcaţi, pe lângă Sebastian Cosor cu The Scream, Andra Berilă, cea care semnează Mr. gRAPE și Gabriel Vasiliu, cu Dodo și Tic, episod-pilot al unui viitor serial de animație.
Vineri, 4 noiembrie, de la ora 16:00, vor putea fi urmărite premiantele Anim’est 2010, printre care se numără câştigătorul Trofeului Anim’est, impresionanta animaţie cu grafitti Big Bang Big Boom (r. Blu, Italia, 2010), documentarul Matei, Matei (r. Cecilia Felmeri, România, 2010), răsplătit cu Premiul pentru Cel mai Bun Film Românesc, sau Viaţa de un minut a unei muşte / One Minute Fly (r. Michael Reichert, Germania, 2008), preferatul publicului la ediția a cincea a celui mai important festival de film de animaţie din România.
Seara Franceză de vineri este dedicată celor mai importante filme de animație produse în Franța ultimului deceniu. Jurnalistul, bloggerul și criticul francez de film Alexis Hunot va găzdui cele două proiecții de film francez. De la ora 18:00, la Cinema Odeon rulează Persepolis (r. Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, Franţa-SUA, 2007), unul dintre hiturile de animaţie ale deceniului, răsplătit cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes în 2007, câştigător a două Premii César, nominalizat la Premiile Oscar şi BAFTA, selecționat și premiat la sute de festivaluri de film din lumea întreagă. Persepolis spune povestea subtilă a unei fete din Iran, în timpul Revoluţiei Islamice. Prin ochii personajului principal, Marjane, o fetiţă precoce şi directă în vârstă de 9 ani, speranţele oamenilor sunt zdrobite pe măsură ce fundamentaliştii preiau puterea – forţând femeile să poarte văl şi întemniţând mii de oameni. Inteligentă şi neînfricată, fata îi fentează pe „gardienii sociali” şi descoperă muzica punk. Însă, din momentul în care unchiul ei este executat în mod arbitrar şi bombele încep să cadă peste Teheran în războiul cu Irak, frica de zi cu zi ce însoţeşte traiul în Iran devine palpabilă.
La ora 20:00, Seara Franceză continuă cu Iluzionistul / L’Illusionniste (r. Sylvain Chomet, Franța – Marea Britanie, 2010), un film cu un palmares la fel de bogat: după premiera mondială la Festivalul de Film de la Berlin de anul trecut, fiind selecționat, apoi, la sute de festivaluri de film din întreaga lume. Nominalizat la Oscar și Globul de Aur şi proiectat în deschiderea oficială a celei de-a cincea ediţii a Anim’est, Iluzionistul a câștigat Premiul Academiei Europene de Film în 2010, precum și Premiul César pentru Cel mai bun Film de Animație al anului trecut.
Toate filmele proiectate în cadrul Ediţiei Speciale a Anim’est vor fi subtitrate în limbile română şi rusă.
Amintim că Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est aduce la Chişinău, în cadrul Ediţiei Speciale organizate între 3 şi 6 noiembrie 2011 la Cinema Odeon, toate scurtmetrajele premiate la cea de-a şasea ediţie, încheiată la Bucureşti la data de 16 octombrie 2011.
Credit foto: Andrei Agudaru