Reprezentanții AUR fac apel către toți unioniștii formațiunii conduse de Octavian Țîcu să li se alăture și să participe împreună la scrutinul din iulie. Potrivit reprezentanților AUR, Țîcu ar fi respins un bloc cu AUR fără a-și consulta colegii.
Deși anterior s-a insistat pe crearea unui bloc electoral PUN-AUR, după ce reprezentanții AUR și-au dat acordul pentru o astfel de formulă, liderul PUN, Octavian Țîcu, a menționat că formațiunea sa merge la scrutinul din iulie pe cont propriu. Reprezentanții AUR spun că decizia ar fi fost luată unilateral de Octavian Țâcu, fără a fi convenită cu membrii formațiunii.
„Marea majoritate a celor din PUN consideră, în continuare, că singura posibilitate a tuturor unioniștilor este un bloc comun, ei cred că trebuie să se meargă cu AUR, dar sunt prizonierii lui Octavian Țâcu. De aceea noi am făcut apel către toți colegii din PUN, le-am spus că avem ușile deschise și-i vom aștepta să vină alături de noi. Colegii nemulțumiți din PUN vor ieși public și vor oferi mai multă claritate”, a spus Valeriu Munteanu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, potrivit IPN.
De cealaltă parte, Iurie Reniță, potențial candidat la funcția de deputat pe lista PUN, spune că propunerea AUR de a crea un bloc electoral ar fi venit prea târziu.
„Sâmbătă a avut loc ședința Consiliului Politic al PUN în timpul căreia s-a examinat situația și s-a decis cum se procedează. Sâmbătă nu era nicio ofertă din partea AUR. Consiliul Național a decis că PUN merge independent. Regret că nu s-a reușit coagularea forțelor unioniste sub o singură flamură. Eu am fost adeptul unei formule chiar mai extinse care ar fi inclus unioniștii și proeuropenii”, a subliniat acesta.
La alegerile parlamentare din România, din decembrie 2020, Alianța pentru Unirea Românilor a acumulat aproximativ 60.000 de voturi ale românilor din Republica Moldova, contribuind astfel la accederea în Parlamentul de la București a unui număr de 44 de deputați și senatori ai Alianței, dintre care 6 sunt originari din Republica Moldova.