Alianța pentru Unirea Românilor a organizat duminică un protest la ambasada Serbiei din București ca urmare a abuzului săvârșit de grănicerii sârbi care au împiedicat participarea deputatului AUR Ringo Dămureanu la manifestările organizate de comunitatea românească din regiunea Timoc cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.
Ringo Dămureanu este membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Parlamentul României, calitate în care a fost invitat să participe la o serie de întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești din Serbia. Acestuia nu i s-a permis intrarea în țara vecină pe motiv că transporta mai multe cărți în limba română în portbagajul autoturismului.
„Nu ne-au lăsat să intrăm. Românii noștri nu au cărți, de peste 200 de ani nu au cărți in limba română, iar această carte este aerul lor, este pâinea și apa pentru ei, pentru că prin această carte ei demonstrează că suntem români. Se încearcă să li se fure identitatea, să spună că sunt vlahi. Se încearcă să se creeze cu complicitatea MAE român, o nouă limbă, limba vlăhășească sau vlahă, dacă ați auzit de așa ceva. Din cauza asta nu am fost lăsați să intrăm acolo. Trebuie să se știe foarte clar că acești români au nevoie de țara mamă, au nevoie de România, iar Serbia, care este vecinul nostru și prieten, trebuie să se comporte ca atare sau dacă nu să ne spună clar ce intenții are”, a declarat deputatul AUR în fața ambasadei Serbiei.
Parlamentarul s-a referit și la relațiile dintre România și Serbia, subliniind că există o diferență majoră între felul în care tratează România minoritatea sârbă, comparativ cu tratamentul aplicat de statul sârb minorității românești.
„Cui îi este rușine domnule Vučić, cui îi este frică de graiul românesc care se vorbește acolo? De ce să ascundem această identitate? Dacă suntem țări vecine și partenere, de ce să nu ne recunoaștem reciproc minoritățile și oamenii? De ce să nu avem relații prietenești și principiale? De ce să nu ne susținem reciproc? De ce să nu avem un parcurs comun istoric și european și de bună vecinătate?”, s-a întrebat acesta retoric.
Comunitatea românească din Serbia numără peste 300.000 de persoane, față de care autoritățile statului sârb duc o politică tacită de deznaționalizare. Românii din regiunea Timoc nu sunt recunoscuți ca români. În raport cu aceștia, autoritățile sârbe promovează ideea fictivă a unei etnii și a unei limbi vlahe. Acești români nu beneficiază de educație sau servicii religioase în limba proprie.
De asemenea, autoritățile de la București sunt total dezinteresate de soarta acestor etnici români, din țara vecină. Bucureștiul nu are nicio strategie de susținere a identității culturale a românilor din Serbia și nici nu intervine pe lângă autoritățile de la Belgrad pentru ca drepturile acestor oameni să fie respectate.
În acest context, reprezentanți ai Alianței pentru Unirea Românilor au efectuat mai multe vizite în cursul anului 2021 în regiunea Timoc pentru a lua pulsul românilor care trăiesc acolo, pentru a le afla doleanțele și așteptările pe care le au din partea autorităților de la București și pentru a le susține cauza în Parlamentul României.