Deschiderea unor secții de votare la Tighina are riscul de sechestrare a buletinelor de vot și chiar a membrilor birourilor electorale. Avertismentul a fost făcut de Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare de la Chișinău, după ce autoritatea electorală centrală a decis să deschidă două secții votare în acest oraș, aproape necontrolat de autoritățile constituționale ale R. Moldova.
Potrivit sursei, organizarea și desfășurarea procesului de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului comportă mereu riscuri, în special riscul ca aceștia să nu fie lăsați să ajungă la secțiile de votare.
„Amplasarea secțiilor de votare în astfel de zone ca Bender sau Corjova are riscuri triple, pentru că se adaugă riscul sechestrării buletinelor de vot, ștampilelor, listelor electorale și chiar a membrilor biroului electoral, lucruri care s-au întâmplat în trecut. Dacă se dorește, cu adevărat, facilitarea accesului alegătorilor din stânga Nistrului la secțiile de votare, trebuie să se renunțe la procedura de arondare a acestora la o secție de votare anume. Exact din motivul că nu știm care va fi situația privind accesul alegătorilor la secția de votare: vor putea ajunge sau nu, vor fi lăsați să intre în secțiile de votare sau nu. Din multitudinea de obligații pe care le are statul în raport cu cetățenii săi, enumerăm două în acest context: obligația statului de a asigura drepturile electorale ale cetățenilor și obligația statului de a asigura siguranța personală, integritatea, sănătatea oamenilor. Și garantarea acestor drepturi nu poate avea loc, unul în detrimentul celuilalt”, a declarat Alexandru Flenchea pentru Radio Chișinău.
Totodată, fostul vicepremier pentru Reintegrare a vorbit și despre cât de mult ar putea controla autoritățile constituționale de la Chișinău asigurarea unui proces de vot corect în secțiile de votare din regiunea transnistreană.
„Vorbim despre amplasarea secțiilor de votare într-o zonă în care statul nu are pârghii să controleze efectiv siguranța alegătorilor, a membrilor biroului și nici siguranța votului. Un instrument care ar rezolva aceste probleme și ar elimina toate suspiciunile, nu doar în raport cu alegătorii din stânga Nistrului, dar și cu cei din diasporă, ar fi implementarea votului electronic”, a mai subliniat Alexandru Flenchea.
Amintim că autoritatea electorală centrală a decis organizarea a 44 de secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 pentru cetățenii cu drept de vot din regiunea transnistreană, cu două mai multe decât la alegerile prezidențiale de anul trecut. În context, Serviciul de Informații și Securitate a atenționat asupra riscurilor organizării acestor secții, în mod special a celor două secții din municipiul Tighina, dar și a celei din comuna Corjova, raionul Dubăsari.