Locuitorii din regiunea transnistreană nu ar trebui să fie lăsați să voteze la alegerile organizate de Chișinău, deoarece nu toți concurenții electorali au acces acolo pentru a își desfășura campania electorală. Declarații în acest sens, au fost făcute de Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale din Republica Moldova.
Potrivit sursei, poți face campanie electorală și poți aduna voturi, acolo unde poți asigura regulile și legalitatea. „Atâta timp cât noi nu putem face campanie în stânga Nistrului, eu cred că nicio persoană de acolo nu trebuie să voteze, niciuna!”, a menționat Tănase.
În context, expertul a mai subliniat că dreptul electoral nu este un drept absolut. „Dreptul la viață este absolut, el nu poate fi încălcat, dar drepturile politice pot fi încălcate, din cauză că atunci când tu nu ai partide care să facă campanie acolo, când numai socialiștii și comuniștii au acces acolo și tu aduci buluculul acesta de oameni să voteze, spuneți-mi, vă rog, care e fair-play-ul și care e echitatea?! Noi trebuie să înțelegem un singur lucru: o asemenea anomalie cum se întâmplă la noi cu Transnistria nu există nicăieri în lume. De fapt, pe deoparte, avem teritorii ocupate, avem oameni care ne sunt ostili, așa-i? Noi le cumpărăm medicamente, le plătim facturile, noi le dăm piața noastră ca să-și vândă produsele, folosind DCFTA, ca să-și poată ei vinde produsele, iar ei fac în continuare campanie împotriva noastră și noi trebuie să le dăm voie să voteze. Așa ceva nu există!”, a explicat fostul președinte al CCM pentru Europa Liberă.
Totodată, Alexandru Tănase a mai remarcat că trebuie blocată posibilitatea de a vota pentru regiunea transnistreană, până în momentul în care toate partidele vor avea acces acolo pentru a-și desfășura campania electorală.
„Noi trebuie să blocăm posibilitatea de a vota până în momentul când întreaga Transnistrie nu va fi permis să fie parte a sistemului electoral moldovenesc, când toate partidele o să poată să meargă în toate localitățile să-și exprime programul, ca oamenii să știe pentru cine votează. Dar așa, pentru ce votează ei? Că o să le spună de la Moscova hai, mânați trei mii de oameni să se ducă frumușel până la Varnița, cum a fost de fiecare dată? Păi, lucrul acesta distorsionează tabloul aici, în R. Moldova și nu trebuie să-l acceptăm. Aceasta este logica hotărârilor CC. Nu e interdicția, dar posibilitatea de a face campanie acolo unde tu ai asigurată aplicarea legii. Nu poți aplica legea – nu faci campanie acolo”, a conchis expertul.
Amintim că autoritatea electorală centrală a decis organizarea a 44 de secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 pentru cetățenii cu drept de vot din regiunea transnistreană, cu două mai multe decât la alegerile prezidențiale de anul trecut. În context, Serviciul de Informații și Securitate a atenționat asupra riscurilor organizării acestor secții, în mod special a celor două secții din municipiul Tighina, dar și a celei din comuna Corjova, raionul Dubăsari.