Cetățenii Republicii Moldova vaccinați cu serul rusesc Sputnik V nu vor putea intra pe teritoriul Ucrainei, decât dacă vor prezenta și un test negativ pentru coronavirus, a anunțat serviciul de frontieră ucrainean.
Noile reguli pentru trecerea frontierei ucrainene spun că cetățenii străini trebuie să prezinte un rezultat negativ la un test de COVID-19 sau un document care să dovedească faptul că persoana a fost imunizată cu un vaccin aprobat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
„În ultimele două zile, au existat cetățeni străini care au încercat să intre din alte țări pe la puncte vamale situate de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei și care aveau documente de imunizare cu vaccinul Sputnik V. Subliniem că un asemenea document nu oferă dreptul de a intra în Ucraina, în condițiile în care acest vaccin nu figurează pe lista OMS”, a informat Serviciul de frontieră într-un comunicat de presă, citat de Reuters.
Informația a fost confirmată și de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău. Astfel, cetățenii R. Moldova, posesori ai unui certificat național de vaccinare cu un ser aprobat de OMS, cum ar fi Pfizer, Astrazeneca, Sinovac, Johnson&Johnson sau Moderna, pot călători în Ucraina, fără să stea în izolare.
Circa 70.000 de cetățeni ai R. Moldova, inclusiv 30.000 din regiunea transnistreană, au fost vaccinați cu Sputnik V.
Ucraina este cea de-a doua țară cu care Republica Moldova a convenit în plan bilateral, prin schimb de note, recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare. Demersuri similare prin canale diplomatice au fost înaintate ministerelor afacerilor externe ale României, Turciei, Cehiei, Greciei, Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei. Recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile Republicii Moldova, care sunt conforme cu standardele OMS, a fost anunțată până acum de Bulgaria și Spania.