În vremea președinției lui Igor Dodon cazurile de persecuție a locuitorilor din regiunea transnistreană s-au întețit. Declarația a fost făcută de Stepan Popovschi, jurist de la Tiraspol, care a remarcat că situația drepturilor omului din această regiune, depinde foarte mult de cine este la putere la Chișinău.
Totodată sursa a mai constatat că odată cu venirea la putere a președintelui Maia Sandu, noi dosare pe cauze de extremism nu au fost intentate, transmite Zona de Securitate.
„Situația în regiune depinde foarte mult de cine este la putere la Chișinău, pot să vă explic această dependență, eu lucrez cu CEDO, am 16 dosare de care răspund, eu văd ce răspunde Moldova și ce răspunde Rusia. Eu am tras atenția că în dependență de cine este la putere în Moldova depinde și nivelul de urmăriri. Cum a venit la putere Dodon acest val de urmăriri rapid s-a ridicat. S-a creat așa o impresie că mai nu s-a spus faceți ce doriți, acum, odată cu venirea Maiei Sandu valul s-a micșorat, numărul persecuțiilor. Chiar este o persoană care a făcut recent câteva declarații curajoase și nu au învinuit-o de extremism. Și în general cu venirea Maiei Sandu nu sunt deschise noi dosare pe cauze de extremism”, a declarat Stepan Popovschi.
Cât despre finalitatea acestor dosare, expertul a menționat că regimul pare să meargă pe altă cale: cea de-a închide oamenii, nu pe cauze de extremism, dar pentru că au încălcat anumite interdicții impuse în timpul anchetei. „Aceste cauze au fost îndreptate în direcția de a speria oamenii, de a crea frică la maxim, de ex. Irina Vasilache, avea interdicție de părăsire a regiunii, pentru ca să o judece, nu pentru extremism, dar pentru încălcarea acestei interdicții și ea a fugit din regiune. Cred că pun această interdicții cu ideea că va fi încălcată, până atunci dosarul va fi mototolit și vor spune peste tot că sunt învinuiți de extremism”, a mai subliniat juristul de la Tiraspol.
Stepan Popovschi încearcă de mai mulți ani să obțină statutul de avocat în regiune, însă regimul nu-i permite, invocând că sunt prea mulți avocați în stânga Nistrului. În această situație îi poate ajuta pe oameni doar până la ușa „judecătoriei”, fiind unul dintre cei mai activi apărători a drepturilor omului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
El a fost primul avocat din regiune care reprezintă dosare de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Avocatul spune că în repetate rânduri a fost supus ameninţărilor din partea administrației regionale din stânga Nistrului. Două organizaţii internaţionale au cerut recent liderilor de la Tiraspol să oprească intimidările împotriva lui.