Județul Buzău s-a înfrățit cu municipiul Chișinău, dar și cu sectorul Botanica al acestuia. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi, în cadrul unei ceremonii festive, de către Consiliul Județean Buzău și reprezentanții Primăriei Chișinău.
Marți, 15 iunie 2021, aleșii județului au fost convocați într-o ședință extraordinară care a fost urmată de un eveniment festiv în cadrul căruia s-a semnat Acordul de cooperare între Consiliul Județean Buzău şi municipiul Chișinău-Sectorul Botanica.
Potrivit lui Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, prin Acordurile de cooperare semnate astăzi, județul respectiv a devenit frate cu municipiul Chișinău și cu Sectorul Botanica al municipiului Chișinău.
„O singură inimă bate pe cele două maluri ale Prutului! Este o continuare și o întărire a angajamentului nostru față de păstrarea tradițiilor din România și Republica Moldova, o nouă dovadă că adevăratele valori comune nu trebuie să dispară, ci să devină de neprețuit, odată cu trecerea timpului. Buzăul este primul județ din România care semnează un Acord de cooperare cu Municipiul Chișinău. Proiecte precum „Zilele Chișinăului la Buzău” – un festival pe care îl vom organiza anul acesta în luna septembrie sau amenajarea și denumirea unui scuar din Chișinău „Titulescu” vor reprezenta bazele unui început frumos și ale unui parteneriat durabil. Știți deja că sunt un susținător al relațiilor de colaborare dintre cele două țări, consider că nu trebuie să ne uităm trecutul și că istoria lasă o amprentă puternică asupra fiecăruia dintre noi”, a menționat Petre Emanoil Neagu.
La rândul său, Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, a adăugat că prin acest acord se dorește dezvoltarea unei cooperări durabile.
„Vom avea la bază următoarele priorități: – asigurarea schimbului de experiență, bunelor practici pentru o activitate eficientă a autorităților administrației publice locale;
– asigurarea comunicării, transparenței și schimbului de informații;
– organizarea de activități comune cu caracter educativ-patriotic, social, cultural și sportiv;
– promovarea și susținerea relațiilor economice, agricole și a proiectelor de infrastructură;
– susținerea sectorului asociativ, a programelor pentru tineret, educație, sănătate, agrement și voluntariat;
– colaborarea în domeniul protecției mediului și amenajării teritoriului;
– susținerea reciprocă pentru realizarea proiectelor investiționale de interes public și privat;
– promovarea măsurilor de încredere și relațiilor de parteneriat transfrontalier”, a punctat primarul.
Deși, până a deveni edil de Chișinău, a fost socialist cu acte în regulă pornit împotriva a tot ce-i românesc, astăzi, Ion Ceban susține că își propune să aibă „o colaborare economică reciproc avantajoasă” cu județul Buzău și vorbește despre promovarea și facilitarea schimburilor culturale, dar și despre colaborarea între colectivele artistice, ansambluri folclorice.