De ziua retragerii spre cele veșnice a poetului național Mihai Eminescu, la Cernăuți a avut loc deschiderea sediului Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”, modernizat de o asociație de la București, notează Agenția BucPress.
Asociația Programatică pentru Dezvoltare Durabilă din București a finalizat cu succes proiectul intitulat „Modernizare sediu – Societatea pentru Cultura și Literatura română în Bucovina «Mihai Eminescu»”, care a avut ca scop reabilitarea și amenajarea sediului Societății pentru atragerea activităților culturale și funcționarea în cele mai bune condiții.
Societatea pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” își are sediul la parterul unei clădiri din Centrul orașului Cernăuți, în Piața Centrală nr. 9, clădirea reprezentând un imobil de patrimoniu. Aceasta datează încă de la începutul secolului al XIX-lea, când a fost construită spre a servi ca sediu al guvernatorului austriac din perioada respectivă.
Ulterior, clădirea a avut destinații diferite, fiind vizitată pe parcursul anilor de personalități marcante din istoria românilor, precum Titu Maiorescu, aceasta găzduind și festivitățile de celebrare a 25 de ani de activitate a Societății „Junimea”, în anul 1904. Sediul este situat într-o zonă în care se află și alte edificii istorice, vizavi de primărie.
Fondurile au fost asigurate prin sprijinul lui Profeanu Virgil, coordonator și sponsor al Asociației Programatice pentru Dezvoltare Durabilă. Proiectul nu ar fi fost posibil fără sprijinul consulului general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu.
La 15 iunie comunitatea românească din nordul Bucovinei a depus flori la statuia lui Mihai Eminescu din centrul Cernăuțiului, la bustul din curtea Casei Memoriale „Aron Pumnul”, participând, alături de oaspeți din România la sfințirea sediului Societății pentru cultură românească „Mihai Eminescu”. A urmat un program artistic și o masă rotundă dedicată împlinirii a 150 de ani de la Serbarea de la Putna.