Duma de Stat din Federația Rusă a publicat un document prin care denunță acțiunile Republicii Moldova și ale Ucrainei în raport cu regiunea transnistreană, fiind vorba în special despre deciziile ce țin de domeniul transportului: instituirea controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan și obligativitatea numerelor de înmatriculare neutre pentru vehiculele din regiune pentru participarea în trafic internațional.
„Duma de Stat consideră inacceptabile orice declarații și acțiuni distructive și iresponsabile ale autorităților din Republica Moldova și Ucraina, ce au drept scop subminarea actualului format al operațiunii de pacificare, condamnă recurgerea la blocaje împotriva Transnistriei și la măsuri restrictive și declară că este necesar deblocarea cât mai rapidă a procesului de negocieri pentru reglementarea conflictului moldo-transnistrean la toate nivelurile”, se arată în textul declarației citat de deschide.md.
Potrivit parlamentarilor ruși, puterile politice care o susțin pe președintele R. Moldova, Maia Sandu, „folosesc orice oportunitate pentru consolidarea blocadei împotriva Transnistriei și a procesului de negocieri, subminând mecanismul viabil a operațiunii de pacificare din regiune”. „O îngrijorare deosebită se referă la perspectiva de întrerupere a comunicațiilor de transport și a aprovizionării populației din Transnistria, către care, în pofida obligațiilor asumate la nivel internațional, se îndreaptă Ucraina și R. Moldova”, se menționează în document.
Potrivit sursei citate, declarația respectivă face referire în special la planurile Chișinăului și a Kievului de a permite spre trafic internațional doar acele mijloace de transport din regiunea transnistreană care au numere de înmatriculare de model neutru, dar și la instituirea, începând cu 11 iulie curent, a etapei finale de control comun moldo-ucrainean la punctul de trecere „Cuciurgan”. Acest lucru, potrivit parlamentarilor ruși, ar avea drept consecință limitarea bruscă a activității economice externe a Transnistriei, inclusiv fiind vorba despre importul de medicamente și preparate medicale, produse alimentare și altele.
În document se mai spune că „toți trebuie să fie conștienți de faptul că Federația Rusă, în calitate de garant al reglementării conflictului transnistrean, a păcii și liniștii pe ambele maluri ale Nistrului nu va permite ca cetățenii și conaționalii săi să fie îngenuncheați”. Duma de Stat mai cere Guvernului rus să intensifice colaborarea socială și economică cu regiunea transnistreană și să consolideze prezența rusă în regiune pe mai multe segmente.
Menționăm că de fapt, instituirea controlului comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene nu va avea consecințe economice asupra regiunii transnistrene. Asigurări în acest sens au dat atât autoritățile de la Chișinău, cât și cele de la Kiev.
Totodată, amintim că recent separatiștii de la Tiraspol s-au plâns Moscovei pe autoritățile de la Chișinău și Kiev, solicitând Rusiei să nu permită R. Moldova să instituie, începând cu 1 iulie 2021, controlul comun total la punctul de trecere Cuciurgan – Pervomaisk.