Astăzi, a fost lansat proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului respectiv, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia din România.
Evenimentul a avut loc în Grădina Publică Vasile Alecsandri din municipiu Edineț cu participarea reprezentanților Uniunii Europene, a autorităților locale, dar și a simplilor cetățeni, transmite presa de la Chișinău.
Potrivit lui Peter Michalko, ambasadorul UE la Chișinău, Edineț are un potențial mare de a deveni un oraș modern, în care locuitorii se vor bucura de condiții de trai și de muncă mai bune.
„Proiectul lansat astăzi la Edineț va susține întreprinderile din localitate pentru a crea noi locuri de muncă, va dezvolta spațiile urbane precum străzi și parcuri, de asemenea va oferi suport pentru achiziționarea de transport public ecologic. Echipa Europa, adică UE și partenerii din statele membre, vine la Edineț pentru a contribui la îmbunătățirea vieții cetățenilor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
La rândul său, Constantin Cojocaru, primarul mun. Edineț, a subliniat că UE rămâne a fi partenerul principal al Republicii Moldova și „e bine să conștientizăm cu toții acest lucru”. „A fi în asentiment cu valorile europene și a construi Europa la noi acasă rămâne a fi un deziderat pentru noi. Apreciem implicarea și bunele practici ale colegilor din acest spațiu întru promovarea adevăratelor valori social-umane. Respect partenerilor români, respect UE”, a declarat primarul de Edineț.
Scopul proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, care urmează a fi implementat în perioada anilor 2021-2025, este de a îmbunătăți calitatea dezvoltării urbane, serviciile publice și, în general, condițiile de trai a cetățenilor de aici prin aplicarea de soluții inteligente în mai multe domenii de dezvoltare urbană între care: guvernare locală smart ; servicii publice inteligente precum, mobilitatea urbană, iluminatul public, securitatea urbană, alimentarea cu apă și gestionarea zonelor urbane verzi; îmbunătățirea condițiilor de trai în zonele rezidențiale; promovarea afacerilor inteligente și educație inteligentă.
Peste 20 000 de locuitori ai municipiului Edineț de toate vârstele, inclusiv cei plecați peste hotare vor beneficia de rezultatele proiectului într-un mod inteligent și eficient prin accesarea de servicii publice prestate de primărie de la distanță, servicii publice calitative prestate de operatori locali, informare și implicare prin intermediul platformei de date urbane, precum și de condiții de trai, de muncă și educație mai bune. Astfel Edineț tinde să devină un oraș mai atractiv pentru viitoarele generații.
Perioada de implementare a proiectului este 1 martie 2021 – 28 februarie 2025. Bugetul proiectului este de peste patru milioane de euro, dintre care 4,140,186 de euro este grant din partea Uniunii Europene și peste 200 de mii de euro reprezintă contribuția partenerilor de implementare.