PS Antonie, Episcop de Bălţi, a binecuvântat doi veterani de război de la Nistru din 1992, pentru a efectua un tur al Unirii, pe biciclete, pe o distanţă de 3200 de kilometri, care a început la Bălţi şi va continua în România şi va sfârşi tot la Bălţi.
Cei doi veterani şi mari patrioţi români se numesc Ghenadie Cosovan (61 de ani), colonel în rezervă, fost vice-ministru de interne din Chişinău şi Nicolae Palamarciuc (53 de ani) din Floreşti, ofiţer în rezervă. Veteranii spun că Turul Unirii este un omagiu adus tuturor ostaşilor români căzuţi pe toate câmpurile de luptă pentru eliberarea Basarabiei de ocupaţia ţaristă şi sovietică.
PS Antonie a rostit rugăciunea de călătorie, i-a binecuvântat pe cei doi veterani şi le-a urat drum bun. PS Antonie le-a dăruit călătorilor o carte de rugăciune şi câteva iconiţe cu chipul Maicii Domnului. Turul Unirii include următorul traseu: Bălţi – Rezina – Saharna – Criuleni – Gura Bâcului – Varniţa – Căuşeni – Ştefan Vodă – Chilia – Izmail – Galaţi – Tulcea – Babadag – Constanţa – Călăraşi – Botoşani- Cernăuţi – Hotin – Soroca – Bălţi.
Locul pornirii pentru Turul Unirii nu a fost ales întâmplător. Oraşul Bălţi este localitatea care a dat startul Unirii în 1918. La 3 martie 1918 Zemstva din Bălţi a votat Unirea cu Patria Mamă – România. La 13 martie 1918 Unirea cu Patria Mamă – România a votat Zemstva din Soroca, la 25 martie Unirea cu Patria Mamă – România a votat Zemstva din Orhei şi la 27 martie Sfatul Ţării de la Chişinău a votat Unirea Basarabiei cu România.