Statul ucrainean trebuie să recunoască realitatea și anume că nu există „limba moldovenească”, ci limba română. Declarații în acest sens au fost făcute de Claudiu Târziu, parlamentar al României, care, în perioada 17-19 iunie, a întreprins o vizită de lucru în regiunea Odesa din Ucraina.
Astfel, în cadrul unei întrevederi cu Serhii Hrynevetskyi, șeful Administrației regionale de stat Odesa, care a avut loc vineri, 18 iunie 2021, senatorul Claudiu Târziu a vorbit despre problematica drepturilor și libertăților comunității românești autohtone.
„Am transmis mesajul nostru ferm în ceea ce privește necesitatea respectării – simetrice și oneste – a drepturilor și libertăților comunității românești autohtone. În temeiul unui dialog eficient și al respectului reciproc. Aceasta este chestiunea fundamentală care (va) face proba sincerității în orice abordare bilaterală între Ucraina și România. Cu riscul de a mă repeta, nu am solicitat decât ca minoritatea românească din Ucraina să beneficieze de aceleași facilități precum ucrainenii care trăiesc în țara noastră. România este un autentic model la nivel european în privința coexistenței pașnice a minorităților etnice.
Deși guvernatorul Odesei a menționat o cifră ridicol de mică, de doar 724 de etnici români care s-ar fi declarat astfel în cadrul ultimului recensământ (al cărui rezultat a fost dictat la presiunea puterii politice și a serviciului secret ucrainean), numărul fraților noștri care locuiesc în regiunea Odesa este, în realitate, de aproximativ 150.000! Românii și moldovenii constituie o singură comunitate și vorbesc o singură limbă, cea română. Este un fapt care trebuie recunoscut ca atare”, a menționat senatorul AUR.
Potrivit sursei, asumarea, de către statul ucrainean, a minorității etnice românești, cu toate drepturile firești care ar decurge din acest statut, și recunoașterea oficială a limbii române – în locul celei inventate „moldovenești” – reprezintă condiții sine qua non pentru o relație corectă și proporțională București-Kiev.
De asemenea, în ultima zi a vizitei oficiale efectuate în Ucraina, senatorul Claudiu Târziu a vizitat în orașul Reni, lăcașul de cult în construcție cu hramul Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat. Acolo unde a discutat cu preoții Mihail Stegărescu și Anatol Curtev despre problemele grave cu care se confruntă aceștia în legătură cu autoritățile ucrainene, precum și despre nevoile imediate ale numeroasei comunități românești din acest oraș.
În context, amintim că astăzi și Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a cerut Ucrainei să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”. Solicitarea a fost făcută în cadrul unei întrevederi pe care șeful diplomației române a avut-o cu Dmitro Kuleba, omologul său ucrainean, în marja Forumului de Diplomație de la Antalya.