Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Vlad Bilețchi, a avut un mesaj la împlinirea a 80 de ani de la eliberarea Basarabiei, nordului Bucovinei și a ținutului Herța.
„După 35 zile, soldații români ajungeau la Nistru, reușind să readucă teritoriile românești sub un singur tricolor, alungând Armata Roșie de pe teritoriul național. „Ostași, vă ordon: Treceți Prutul” nu este un simplu îndemn la luptă, este un simbol al curajului, al rezistenței și al dragostei față de frații români luați cu forța de sovietici și batjocoriți în ultimul hal. În pofida conjuncturii geopolitice șubrede, România a luat atunci o decizie istorică, întrucât, în acel moment, exista un singur scop – refacerea teritorială a României. Eroii nu mor niciodată, iar această faptă eroică trebuie să fie o lecție de viață până în ziua de astăzi”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AUR.
Tot astăzi, 22 iunie, se împlinesc 29 de ani de la încheierea celor mai sângeroase lupte din Basarabia – masacrul de la Tighina din 22 iunie 1992. Atunci, pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostași abia încorporați în armată.
„La 29 de ani de la acest masacru, trupele ruse continuă să staționeze ilegal pe teritoriul de est al Republicii Moldova, iar cel mai recent incident – atunci când milițienii separatiști au pus o bandă cu țepi în fața autocarului AUR, demonstrează că suntem încă ținta războiului hibrid al Federației Ruse, iar o bună parte dintre cetățenii noștri sunt ostaticii unui regim barbar și ilegal”, a precizat Bilețchi.
Se estimează că, în urma luptelor de la Tighina, şi-au pierdut viața aproximativ 200 de militari şi civili basarabeni, iar alți 300 au fost răniți.