Noua cruce de la mormântul lui Simeon Galiţchi, membru al Sfatului Ţării de la Chişinău, semnatar al Actului Unirii Basarabiei cu România, în data de 27 martie 1918, care-şi doarme somnul de veci în cimitirul din satul Donduşeni, a fost sfințită marți de PS Antonie, Episcop de Bălți.
Slujba de sfinţire a crucii de la mormânt a fost urmată de Conferinţa pastoral-misionară „Cimitirul – loc al întâlnirii între generaţii” desfăşurată la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavrii” din satul Donduseni, raionul Donduşeni.
La Conferinţă a participat Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicodim Petre, Stareţul Mănăstirii Bucium şi Consilierul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a prezentat meditaţia „Cimitirul – loc al întâlnirii între generaţii”, PC părinte Neculai Dorneanu, Inspector eparhial în cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor şi Dl Colonel (rez) Teofil-Emil Bălteanu din Iaşi, care a vorbit despre ostaşul român şi contribuţia lui la Unirea românilor.
Conferinţa a fost organizată în contextul declarării anului 2021, în Patriarhia Română, ca „An comemorativ al celor adormiţi în Domnul, valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.
Lucrările de instalare a noii cruci la mormântul lui Simeon Galiţchi a fost coordonate de părintele Roman Botezat, consilier al Episcopiei de Bălţi. La Conferinţă a fost prezent şi Excelenţa Sa, Petrişor-Ionel Dumitrescu, Consulul general al României la Bălţi.