Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate și cei ai Platformei DA au venit cu reacții după ce miercuri, 23 iunie 2021, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a decis să deschidă 150 de secții de vot peste hotare pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.
Astfel, conform Partidului Acțiune și Solidaritate, prin decizia de a deschide doar 150 de secții de votare în diasporă, CEC calcă în picioare dreptul la vot al cetățenilor și merge împotriva legii, a deciziilor judecătorești și a bunului-simț.
„Oricâte bețe în roate ar pune Comisia Electorală Centrală, diaspora va ieși la vot! Oricât de tare s-ar chinui regimul corupt să rămână la putere împotriva voinței poporului, cetățenii vor învinge. Maxim Lebedinschi și gruparea sa socialistă din CEC vor răspunde pentru acest abuz – fiecare oră stată în ploaie sau arșiță, cu copii în brațe, la zeci și sute de kilometri distanță, fiecare buletin de vot care nu va ajunge vor fi pe responsabilitatea CEC. Instituția care a întors spatele cetățenilor. Pe 11 iulie, diaspora va ieși în număr și mai mare la vot ca să repare abuzul dodoniștilor de la CEC”, se arată în reacția PAS.
La rândul său, Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA, a declarat, pentru presa de la Chișinău, că autoritatea electorală centrală nu s-a supus deciziei Curții Supreme de Justiției, care obliga CEC să aprobe deschiderea a nu mai puțin 190 de secții de votare peste hotare, iar acest fapt este un sabotaj cras și ar trebui examinat de Procuratură.
„Ceea ce vedem e continuarea unui sabotaj cras din partea CEC-ului care, cu părere de rău, constatăm că este controlat de doi agenți economici ai lui Igor Dodon: Lebedinschi și Filipov. Eu cred că această întrebare urmează s-o examineze procuratura. Poate e greu deja de schimbat ceva, că au rămas mai puțin de trei săptămâni, dar nimeni nu a anulat răspunderea administrativă și penală pentru neexecutarea hotărârii judecății. Noi multe am văzut în politica moldovenească, dar cu atâta sfidare să reacționezi la decizia CSJ este strigător la cer. Eu cred că acei funcționărași de la CEC trebuie să înțeleagă că mai devreme sau mai târziu ei vor purta răspundere. Noi deja trebuie să fim dublu-exigenți cu acest CEC”, a declarat Alexandru Slusari în cadrul unei emisiunii de la Jurnal TV.
Ulterior și Dinu Plângău, un alt reprezentant al Platformei DA, a anunțat că a sesizat Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate „în legătură cu acțiunile și inacțiunile unor membri ai Comisiei Electorale Centrale ce vizează procesul electoral”.
Reacțiile vin după ce miercuri, 23 iunie 2021, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a decis să deschidă 150 de secții de vot peste hotare pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.
Amintim că inițial CEC a decis deschiderea a 139 de secții peste hotare, iar apoi a majorat numărul acestora până la 146, deși Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a recomandat deschiderea a mai mult de 190 de secții.
Șase concurenți electorali printre care PAS, Platforma DA, AUR și PUN, au atacat în instanță hotărârile respective ale CEC și au cerut majorarea numărului de secții de vot pentru diaspora. Astfel, Curtea de Apel Chișinău a obligat autoritatea electorală centrală să își revizuiască hotărârea, ținând cont de avizul Ministerului de Externe în acest sens.
Ulterior, CEC a atacat cu recurs la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel Chișinău, iar marți, 22 iunie 2021, magistrații de la CSJ au respins recursul respectiv.