Ziua universală a iei, elementul principal al costumului popular românesc, este celebrată în fiecare an, la 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene.
Ia românească este cea mai spectaculoasă piesă de port popular și a conservat în ea codul genetic al poporului român, într-o armonie de culori și simboluri adunate de milenii.
În context, Ambasada României la Chișinău a amintit că, în luna martie 2021, ca o datorie de onoare pentru păstrarea eternă a acestui cod identitar comun, Ministerului Culturii al României și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova au prezentat la UNESCO dosarul transnațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
Prin înscrierea cămășii cu altiță în Lista Reprezentativă UNESCO, România și Republica Moldova își asumă angajamentul să asigure vizibilitatea acestui element tradițional și definitoriu pentru fibra identitară comună.
Totodată și Ministerul de Externe de la București a venit cu un mesaj de Ziua Universală a Iei, prin care a subliniat că valorile excepționale ale unei țări devin cartea ei de vizită , reprezentând, la nivel mondial, autenticitatea, cultura, originalitatea și imaginea acelei țări.
Potrivit sursei, tradiționala cămașă românească – sursă de inspirație pentru artiști vizuali renumiți – a făcut deja carieră internațională.
„Sub diverse denumiri recognoscibile în diverse colțuri ale lumii, la blouse roumaine, ia sau cămașa tradițională a fost asociată celor mai importante evenimente istorice din procesul de formare a statului român modern și a devenit o metaforă a afirmării identității naționale, a României revoluționare de la 1848 și a Unirii Principatelor, în 1859. Bluza românească continuă să fie și astăzi sursă de inspirație pentru artiști moderni și pentru celebri creatori de modă internaționali, în cadrul unor colecții-omagiu ale portului popular românesc. Recenta depunere, din luna martie a acestui an, a dosarului multinațional comun cu Republica Moldova „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru înscrierea sa în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității UNESCO, reprezintă un pas natural în demersurile de valorificare și promovare a acestui simbol cultural”, a precizat MAE.
În context a fost adus în atenția publicului, proiectul „Sânziene. Sărbătoare și veșmânt”, care poate fi urmărit aici și a fost realizat de Iulia Gorneanu alături de CREART.