Demiterea directorului liceului românesc „Lucian Blaga” din Tiraspol ar fi consecința unui târg între actuala guvernare a R. Moldova și separatiștii din regiunea transnistreană în ajunul alegrilor parlamentare din 11 iulie 2021. Declarații în acest sens au fost făcute chiar de Ion Iovcev în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău.
Potrivit fostului director al liceului românesc de la Tiraspol acest târg ar fi fost făcut de mai mult timp, iar acum s-a găsit doar motivul – „limita de vârstă”.
„Pe parcursul anilor, tot timpul Tiraspolul a pus condiția: schimbați-l pe Iovcev, vina e Iovcev, luați-l pe Iovcev. La toate întâlnirile era pusă problema aceasta. Dar acum, gândiți-vă, de ce s-a făcut în așa grabă? De ce pe data de 22 iunie eu sunt destituit din post, ca pe 23 iunie să se întâlnească grupurile de lucru pe problemele educației Chișinău-Tiraspol? Deci, din timp au făcut târgul acesta. Și încă ceva. Consider că asta e foarte-foarte serios – este o înțelegere între cei care sunt acum la guvernare și cei de la Tiraspol, în ajunul alegerilor din 11 iulie. Cred că le-au promis că vor aduce mulți alegători în dreapta Nistrului pentru a vota steluța roșie. Dar ceea ce a cerut Tiraspolul a fost eliberarea lui Iovcev din postul de director. Și au găsi și motivul – vârsta. Da, este lege, dar la orice lege se poate de făcut abatere. Excepție trebuia de făcut numaidecât, fiindcă acestea sunt ultimele instituții pe care le mai are Republica Moldova în stânga Nistrului. Dar mie mi se pare că și Chișinău s-a săturat de aceste școli, de probleme, de bătăi de cap și consideră că ar fi mai bine ca ele să se închidă. Se uită de la etajul patru pe fereastră și li se pare că toată Moldova e a lor”, a explicat Ion Iovcev.
În context, sursa a dat de înțeles că nu este ușor să fii directorul unei școli românești în Tiraspol, iar succesorul său va avea în față multe provocări.
„A fi director în Tiraspol este specific, este cu totul alt lucru decât a fi director de școală în partea dreaptă a Nistrului. Aici ești unu la unu în fața tuturor. Aici ești și director, ești și ministru, ești și diplomat, și apărător al drepturilor omului, trebuie să ai curaj, trebuie să spui locurilor pe nume și riscurile sunt foarte mari. Cei de la Ministerul Educației au luat lista cu angajați și s-au uitat foarte bine pe cine să numească. Nu știu, dă Doamne să fie bine. Trebuie să ai foarte mare curaj”, a mai subliniat Ion Iovcev.
Fostul director al liceului românesc din Tiraspol s-a declarat un om împlinit, deoarece în cele trei decenii de activitate, instituția a fost absolvită de peste 1000 de elevi, „care au devenit buni specialiști, buni cetățeni, buni patrioți, ce își iubesc limba și știu de unde provin”.
Totodată, el a mai spus că a acceptat invitația europarlamentarului Eugen Tomac, de a-i fi consilier în cadrul Parlamentului European și crede că va putea apără interesele românilor, a vorbitorilor de limbă română, a școlilor românești.
Amintim că Ion Iovcev, directorul liceului românesc din Tiraspol a fost eliberat din funcție de Lilia Pogolșa, ministrul Educației de la Chișinău. Anunțul a fost făcut chiar de Ion Iovcev, care a precizat că a fost informat despre faptul că marți, 22 iunie 2021, este ultima sa zi de muncă printr-un apel telefonic. Atunci, în replică, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a subliniat că „în conformitate cu prevederile Codului muncii, funcția de director poate fi deținută până la vârsta de 65 de ani, iar Ion Iovcev a atins vârsta de 70 de ani”.