Biroul pentru Artă şi Cercetare Urbană din România se opune desfiinţării Hotelului Naţional din Chişinău şi susţine cu insistenţă includerea sa în Registrul Monumentelor Istorice de ordin local si naţional, conservarea şi restaurarea sa corectă.
Asociația adresează, în acest sens, o scrisoare deschisă autorităţilor din Republica Moldova, subliniind că se pronunţă hotărât împotriva lucrărilor de desfiinţare a clădirii Hotelului Naţional (fost Intourist), echivalentă cu distrugerea clădirii cu o valoare arhitecturala excepţională. Clădirea se află în inventarul Asociaţiei BACU, printre cele 40 de clădiri valoroase ale arhitecturii postbelice a Republicii Moldova aflate în pericol.
„Demolarea Hotelului Naţional şi înlocuirea sa cu o altă construcţie, aşa cum a fost solicitată de actualii proprietari, vor desfigura irecuperabil Piaţa Naţiunilor Unite din punct de vedere urbanistic, schimbându-i caracterul autentic specific arhitecturii şi planificării urbane postbelice a Republicii Moldova. Solicităm demararea proiectului de restaurare a Hotelului Naţional conform proiectului iniţial din 1969, cu păstrarea finisajelor autentice iniţiale şi restaurarea restaurantului şi a fantânii arteziene din faţa accesului”, se arată în scrisoare.
Membrii asociației cer urgent anularea proiectul de înlocuire a Hotelului Naţional cu o altă clădire şi astfel de a preveni pierderea unui monument valoros. Totodată, solicită soluţionarea în regim de urgenţă a cererilor de clasare şi includere în Registrul Monumentelor Istorice Naţionale şi Locale a Hotelului Naţional, atât prin Ministerul Culturii cât şi prin Primăria Capitalei.
„Având în vedere importanţa istorică, poziţia urbană expusă şi valoarea artistică a clădirii, susţinem cu insistenţă toate eforturile pentru soluţionarea demersului de clasare şi includerea sa în Registrul Monumentelor Istorice de ordin local si naţional, conservarea şi restaurarea sa corectă. Vă rugăm, domnule ministru, domnule primar ca împreună cu toţi factorii responsabili, să vă opuneţi pierderii iminente a unui monument naţional important”, mai subliniază președintele arh. Dumitru Rusu.
Clădirea Hotelului Naţional din Piaţa Naţiunilor Unite este una dintre lucrările cheie ale arhitecturii moderne de după cel de-al Doilea Război Mondial şi un excelent exemplu de arhitectură metropolitană. Colectivul de arhitecţi condus de A. Gorbunţov, V. Şalaghinov şi inginerii Y. Skrinski, V. Ivenko, T. Derkacenko au ridicat-o în anul 1974 într-o locaţie proeminentă şi semnificativă din punct de vedere istoric: în centrul Chişinăului. Hotelul de 15 etaje a fost printre cele mai reprezentative din Chişinău, gazda celor mai fastuoase petreceri destinate turiştilor şi oficialilor din străinatate. Etajele superioare, destinate cazării, puteau găzdui 580 de persoane, iar servicile erau dispuse la nivelurile inferioare. Printr-o galerie se ajungea la restaurante (470 de locuri), la sala de banchete şi la bar. Interioarele erau decorate cu ornamente metalice şi cu sculpturi în lemn şi piatră.