Vladimir Voronin, fostul președinte al Republicii Moldova, l-ar fi întâlnit pentru prima oară pe oligarhul Vlad Plahotiuc, la București, acum mai bine de două decenii, pe vremea când acesta ar fi fost consilier al președintelui României, Ion Iliescu.
Declarații în acest sens au fost făcute chiar de liderul Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care a adăugat că problemele legate de Plahotniuc „nu sunt cunoscute până la capăt”.
„În cadrul primei mele vizite oficiale la București, care a fost efectuată la invitația președintelui Ion Iliescu, atunci când mi-a fost prezentată delegația României, printre consilierii președintelui se afla și Vlad Plahotniuc. Se întâmpla în anul 2001, sau poate începutul anului 2002. Apoi, într-un anumit mod, el a nimerit aici”, a subliniat Voronin în cadrul unei emisiuni tv în limba rusă.
În același context, liderul comunist a dat de înțeles că nu exclude că Vlad Plahotniuc a avut anumite sarcini în Republica Moldova care i-ar fi fost puse din exterior, fie de România, fie de SUA.
În acest sens, sursa a sugerat că nu înțelege de ce SUA l-au ajutat pe oligarh să părăsească Republica Moldova, după care acesta s-a refugiat acolo.
„La una dintre întrevederile pe care le-am avut cu ambasadorul SUA la Chișinău l-am întrebat: de ce după toate cele întâmplate, l-ați trimis pe Plahotniuc în SUA? Și în general, de ce v-ați implicat în soarta lui Plahotniuc? Însă domnul Hogan nu mi-a răspuns.”, a mai adăugat fostul președinte al R. Moldova.
Totodată, Voronin a mai spus că nu este clar nici cum Plahotniuc a ajuns să conducă Rompetrol Moldova, insistând, din nou, pe anumite indicații pe care oligarhul le-ar fi avut din exterior.
„Nu știu cine i-a dat să conducă Rompetrol Moldova? El le-a cumpărat aici sau i le-au dat din România pentru a îndeplini anumite scopuri și sarcini pe care le avea?”, a mai menționat comunistul.
Amintim că, Vlad Plahotnic, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, a plecat din R. Moldova și s-a refugiat în SUA, în iunie 2019, atunci când democrații au cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019.
Ulterior, acesta a fost anunțat în căutare internațională de autoritățile de la Chișinău, însă Interpol a refuzat să dea curs solicitării respective. Mai târziu, după ce SUA au refuzat să-i ofere azil politic, Plahotniuc s-a refugiat în Turcia, după care în Ciprul de Nord.
Plahotniuc a fost învinuit de către procurorii de la Chișinău pe trei capete de acuzare, inclusiv „spălare de bani în proporții deosebit de mari”. Două dintre aceste infracțiuni fac parte din categoria celor deosebit de grave, pentru care învinuitul riscă pedeapsa cu închisoarea, pentru un termen de până la 15 ani.