Dan Nicu, analist politic de la Chișinău, a făcut a comentat decizia Departamentul pentru Relații cu Republica Moldova, o structură a Guvernului României creată în 2019, de-a finanța anumite proiecte și de a le respinge pe altele.
Pentru început, expertul a observat că din 19 proiecte finanțate, sunt unele care nu par să aibă, de fapt, vreo legătură cu Republica Moldova și altele care sună destul de dubios.
„Lista proiectelor respinse cuprinde 76 de poziții și cel puțin vreo 10-15 sunt respinse pe merit, adică, dacă ajunge MAI al R. Moldova să solicite peste 1 milion de euro prin această linie de finanțare pentru construirea unui cămin pentru recruți… cam gros obrazul, tovarăși”, a mai punctat Dan Nicu.
Totodată, analistul politic a criticat dur refuzul Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova de sprijini presa de limbă română din Republica Moldova.
„Lista proiectelor respinse este deschisă de revista Natura, singura publicație periodică dedicată temelor de mediu în Republica Moldova, căreia i s-au refuzat 95.000 de lei (românești) pentru a putea apărea în următoarea jumătate de an. Asta după ce ani de zile a beneficiat de finanțare și nu a avut loc niciun eveniment negativ, nicio coborâre a calității muncii redacției care să justifice decizia adoptată. Și, mai ales, revista a continuat să fie românească, din toate punctele de vedere.
Nu e niciun secret că presa de limbă română din Republica Moldova nu a fost niciodată susținută de către statul de la Chișinău, care a avut mereu alte priorități, și, în anumite perioade, ar fi preferat să vadă că dispare tot ceea ce are o cât de mică legătură cu România. Dar este inexplicabilă atitudinea instituțiilor de la București, care riscă să facă dispărut un nume de referință în presa de limbă română de la Chișinău, încă din anii 1990, și un exponent a ceea ce, pompos, se numește „soft power” românesc – soft power-ul real. Și nu e singurul exemplu: Revista „Limba Română” se află în aceeași situație. Ziarul de Gardă, Revista de Chișinău”, a remarcat Dan Nicu.
De asemenea, acesta s-a referit și la alte proiecte care au fost respinse, între care unul de la Leova, privind crearea unei Case-muzeu a familiei Teodorovici (Ion și Doina), dar și unul al Universității ”Dunărea de Jos” din Galați privind eficientizarea predării limbii române în școlile din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia.
„Dacă asta e ideea guvernanților liberali de a îmbunătăți relațiile dintre România și Republica Moldova, nu cred că le reușește. Le reușește, poate, să dea proiecte „cui trebuie”, dar nu să acționeze în interesele României, de fapt”, a conchis Dan Nicu.
Amintim că, săptămâna aceasta, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României a anunțat că a aprobat 19 proiecte care vor beneficia de finanțare nerambursabilă, în „scopul consolidării comunității de limbă, cultură, religie, spiritualitate și istorie care stă la baza relației dintre cele două state”.