De ziua orașului Cahul, municipalitatea a primit în dar, din partea Uniunii Europene, o nouă autospecială pentru transportarea deșeurilor menajere. Acum, atât orașul, cât și zonele învecinate vor beneficia de servicii moderne de salubrizare.
Valoarea achiziţiei este de 64.000 euro, bani din asistenţa financiară a Uniunii Europene.
„Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie” susţine, cu asistenţa financiară a Uniunii Europene, dezvoltarea regiunii cheie Cahul pentru a asigura oamenilor servicii de calitate şi condiţii mai bune de muncă şi de trai”, a declarat Liudmila Florea, coordonatoare locală în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie.
Unitatea de transportare are capacitatea de 18 m3, asigură un grad mare de compactare a deşeurilor şi are în dotare parametri sporiţi pentru securitatea si confortul operatorilor.
„Aducem sincere mulţumiri Uniunii Europene pentru susţinerea serviciului de evacuare a deşeurilor menajere solide a municipiului Cahul prin oferirea autospecialei care va asigura un grad mai mare de salubrizare, inclusiv un aspect mai curat al municipiului şi a zonei învecinate Cahul. Autospeciala va fi gestionată de către Î.M. „Gospodăria Comunal Locativă” Cahul. Unitatea de transport a fost transmisă astăzi 02 iulie 2021, când cahulenii sărbătoresc aniversarea a 519 ani de la prima atestare documentară a localităţii”, menţionează Nicolae Dandiş, Primarul municipiului Cahul.
De noile servicii vor beneficia, pentru început, peste 45.000 de locuitori ai mun. Cahul şi zona învecinată.
Astfel, parcul Gospodăriei Comunal Locative Cahul, întreprindere ce asigură serviciile de colectare şi transportare a deşeurilor din mun. Cahul şi suburbii a fost mărit. Şoferii şi personalul care vor opera autogunoiera au fost instruiţi în utilizarea noii unităţi de transport.
„Autospeciala va efectua servicii de evacuare a deşeurilor şi mulţumesc Uniunii Europene şi proiectului EU4Moldova: Regiuni-Cheie pentru suport. Astfel de învestiţii nu am avut practic din 2014. Tehnica la întreprindere este uzată, din 17 unităţi din tehnica cea mai „tânără” este fabricată în 2015”, a subliniat Iurie Arnaut, directorul Î.M. Gospodăria Comunal-Locativă Cahul.
Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susţine dezvoltarea social-economică inteligentă, prietenoasă mediului, incluzivă şi durabilă în regiunile Cahul şi Ungheni, pentru a asigura cetăţenilor o calitate mai bună a vieţii. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).