Un român din nordul Bucovinei a fost desemnat, în acest an, cel mai bun medic din regiunea Cernăuţi. Aurel Roşca este neurochirurg la Spitalul de Copii din Cernăuţi, iar în spatele titlului onorific pe care l-a câştigat stau ani grei de muncă şi sute de vieţi salvate, notează TVR Moldova.
Aurel Roşca s-a născut în localitatea Stăneşti, regiunea Cernăuţi, într-o familie numeroasă cu 8 copii, el fiind cel mai mare dintre ei. Din fragedă copilărie îşi dorea să devină medic, iar când a crescut visul său a devenit realitate. În anul 2000 a absolvit Academia de Medicină Bucovineană din Cernăuţi şi a devenit medic. A făcut rezidenţiatul, iar apoi a mers la Doneţk, unde s-a specializat în Neurochirugie generală. A urmat şi cursuri de neurochirurgie pediatrică la Kiev şi nu s-a oprit aici.
„Au urmat stagiuni în diferite ţări din Europa, am fost şi în America, unde am fost într-o mare clinică de acordare a asistenţei medicale de urgenţă”, a declarat medicul Aurel Roșca pentru sursa citată.
El este unul dintre fondatorii secţiei de neurochirurgie la spitalul din Cernăuţi şi de-a lungul anilor a efectuat sute de operaţii complicate.
„Copii la 16 ani care au avut insuficienţă a circulaţiei cerebrale, la care a trebuit să înlăturăm hematoame în adâncul creierului şi să efectuăm operaţiile efective aici la noi în spital, în Bucovina, că aceşti copii nu erau reali să fie transferaţi undeva. Ei au mers, au plecat de aici pe picioarele lor, asta e o bucurie”, a spus fericit bărbatul.
Pentru munca pe care o face cu atâta dedicaţie, Aurel Roşca a primit în acest an titlul de cel mai bun doctor din regiunea Cernăuţi. Pe cât este de talentat, pe atât este de modest. Medicul român susţine că acest titlu este meritul tuturor colegilor săi, alături de care munceşte zilnic pentru a salva viaţa pacienţilor.
„Nu toţi paşii întreprinşi de el au fost simpli. A fost greu, dar le-a reuşit pe toate pentru că am văzut în el o sete de cunoştinţe şi o mare dorinţă de a deveni medic. Aurel a urmat o cale deloc simplă. Este vorba şi de chirurgie generală, şi de gărzi de noapte, şi de jumătăţi de salarii, şi de îndeplinirea mai multor funcţii concomitent, inclusiv la alte instituţii medicale”, a spus despre el directorul Spitalului pentru Copii „Isidor Bodea” din Cernăuți, Serghei Storojuc.
În ultimii 20 de ani, Aurel Roşca a fost mai mult timp alături de pacienţi decât alături de familie. Singura lui dorinţă este să aibă mai mult timp liber pentru a petrece alături de soţie şi cele două fiice.