Iubitorii de dulciuri din România preferă ciocolata produsă în Republica Moldova, arată datele Biroul Naţional de Statistică care subliniază că pe piaţa din România ajunge cea mai mare parte a ciocolatei exportate, adică peste o mie de tone, notează TVR Moldova.
Experţii economici de la Chișinău spun că România e ţara care oferă cele mai multe oportunităţi pentru oamenii de afaceri din Republica Moldova.
În anul 2020, în Republica Moldova s-au fabricat peste opt mii de tone de ciocolată şi produse de cacao. A treia parte din totaul produselor a mers la export. Cea mai mare cantitate, de 40%, a ajuns pe piaţa din România, iar 25% – pe cea din Polonia. Alte ţări care importă ciocolată din Republica Moldova, însă în cantităţi mai mici, sunt Irak, Serbia şi Bulgaria.
Marina Ceban este proprietara unei firme care produce ciocolată de 20 de ani. În ultima vreme îşi exportă producţia în Romania şi colaborează strâns cu o reţea de magazine din Bucureşti. Ea spune că în România sunt tot mai mulţi iubitorii de dulciuri care preferă ciocolata făcută în Republica Moldova.
„Este un trend în România, toate produsele cu tentă basarabeană au prins bine la public, mai ales după ce artiştii noştri au spart piaţa şi gheaţa. Şi a venit o cerere pentru produsele de calitate din Republica Moldova. Noi am mers cu produse cu tentă naţională, avem câteva linii- I love Moldova”, a spus aceasta pentru sursa citată.
Pentru că există cerere pe piaţă, Maria Ceban vrea să-şi crească producţia de ciocolată pe care o exportă în România.
„România este o ţară europeană care este orietată spre calitate. Dar totodată importând din Republica Moldova din o zonă non-UE o costă financiar pe România. Aşa cum ne costă pe noi când importăm din UE”, subliniază proprietara firmei.
Datele statistice arată că Republica Moldova importă o cantitate de ciocolată aproape egală cu cea produsă de fabricile locale. În 2020 au fost importante şapte mii şi jumătate de tone.