Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a prezentat membrilor Comisiei, în cadrul ședinței de marți, 8 noiembrie a.c., concluziile vizitei oficiale întreprinse în zilele de 4 și 5 noiembrie a.c. la Belgrad, transmite Romanian Global News.
Un punct special pe agenda discuțiilor l-a constituit situația minorității române din Serbia, indiferent de modul de denumire (români / vlahi) din perspectiva garanțiilor oferite de legislația sârbă în materie și respectiv de angajamentele internaționale ale Serbiei în domeniul protecției minorităților naționale.
Senatorul Titus Corlățean a informat pe membrii Comisiei pentru politică externă în legătură cu dorința exprimată de oficialii sârbi de a elimina pe calea dialogului politic bilateral orice semne de întrebare care există în legătură cu acest subiect, precum și cu angajamentul oficialilor sârbi de a pune în practică pentru persoanele care își asumă identitatea română, dreptul la educație în limba maternă, accesul la media în limba maternă, exprimarea fără constrângeri a libertăților religioase în limba maternă, soluționarea favorabilă a solicitărilor comunității românești din Serbia de restituire a imobilelor naționalizate în timpul regimului comunist și celelalte drepturi garantate de Convenția-cadru a Consiliului Europei privind protecția minorităților naționale precum și de alte tratate internaționale ratificate de Serbia în această materie, ca și de legislația națională.
Președintele Comisiei pentru politică externă a menționat că poziția de principiu favorabilă a Parlamentului României pentru ratificarea Acordului de stabilizare și de asociere al Serbiei va ține cont de evaluarea privind îndeplinirea criteriilor politice de la Copenhaga în perspectiva unei viitoare aderări a Serbiei la UE, criterii care fac referire explicită la modul concret de punere în practică a standardelor europene de protecție a minorităților naționale.
În același timp, Titus Corlățean a informat membrii Comisiei pentru politică externă cu privire la așteptarea pe care a exprimat-o în atenția autorităților sârbe ca reuniunea Comisiei mixte interguvernamentale româno-sârbe în domeniul protecției minorităților naționale, programată la jumătatea lunii noiembrie a.c., să se finalizeze cu un protocol semnat, care să conțină măsuri concrete și un „road-map” pe termen scurt, mediu și lung în acest domeniu, document care va avea un impact pozitiv asupra accelerării procedurii de ratificare în Senatul României a acordului menționat.
Față de cele de mai sus, membrii Comisiei au decis în unanimitate să îl mandateze pe Titus Corlățean să propună Biroului Permanent al Senatului sesizarea comisiilor parlamentare competente pentru examinarea legii de ratificarea a Acordului de stabilizare și de asociere al Serbiei, în vederea întocmirii raportului principal și a avizelor corespondente, într-un calendar care să țină cont de progresele înregistrate în perioada următoare în legătură cu subiectele care au constituit agenda discuțiilor oficiale de la Belgrad.
Programul vizitei a inclus întâlniri cu vice-prim-ministrul sârb Božidar Delić, cu Jovan Ratkovic, consilierul de afaceri externe al Preşedintelui Republicii Serbia, cu președintele Comisiei pentru politică externă din Adunarea Naţională a Republicii Serbia, Prof. Dr. Dragoljub Mićunović, cu vicepreşedintele Adunării Naţionale, Nikola Novaković, cu adjunctul ministrului afacerilor externe, Ivan Mrkic, precum și cu președintele grupului parlamentar de prietenie cu România, Siniša Stamenković.
Discuțiile cu oficialii sârbi au confirmat interesul unei cooperări strânse între cele două țări în domeniul politic, economic, cultural, promovarea în continuarea a unor proiecte de interes comun, precum cele din domeniul energetic, implementarea Strategiei europene a Dunării etc.
Totodată, a fost reafirmat interesul strategic al României de susținere a continuării într-un ritm susținut a procesului de integrare europeană și euro-atlantică a țărilor din Balcani, cu sublinierea rolului cheie pe care Serbia îl joacă din acest punct de vedere. În acest context, a fost evocată procedura aflată pe rolul Senatului României de ratificare a Acordului de stabilizare și de asociere a Serbiei la UE.
Foto: Mediafax.ro