Cazuri de transportare organizată a alegătorilor, tentative sau chiar situații de corupere a alegătorilor, agitație electorală sau PR negru și multe alte încălcări au fost raportate de observatorii Asociației Promo-LEX la alegerile parlamentare din Republica Moldova.
Astfel, Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 a constat că din totalul de 340 de semnalări raportate de către observatorii Promo-LEX până la 14:00, de echipa centrală a Misiunii Promo-LEX au fost prelucrate 266, dintre acestea 211 de incidente au fost prezentate presei.
Respectiv în trei cazuri a fost restricționat accesul pentru observatori sau a fost obstrucționat procesul de observare liberă în secția de votare. Este vorba de două cazuri care au avut loc la o secție de vot din Istanbul, Turcia și unul la Cocieri, regiunea transnistreană. La Cocieri, șoferul unui autobus care transporta alegători la secțiile de votare a agresat verbal observatorul Promo-LEX, care a urmărit mijlocul de transport.
De asemenea, au existat zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 de metri de la secția de votare.
De exemplu la o secție de votare din sectorul Buiucani al mun. Chișinău. Observatorul, aflându-se lângă secția de vot, a fost martorul unei discuții telefonice în care o persoană explica interlocutorului său că merge să voteze dat fiind faptul că un candidat oferă 75 euro pentru un vot.
În jurul orei 9.30-9.45, lângă secția nr. 37/30, din regiunea transnistreană, au fost observate circa șase unități de transport, iar pasagerii vorbeau că sunt din partea unui concurent și li s-a promis achitarea a 400-500 de lei.
Totodată, în regiunea transnistreană, la postul vamal din Doroțcaia, la ora 9.30. un bătrân s-a apropiat de observatorul Promo-LEX și a întrebat: „îmi plătiți ceva că am fost la votare?”. Ulterior, grăbit a plecat.
La o altă secție de votare din regiunea transnistreană, la ora 10.10, un alegător a menționat că în transportul cu care s-a deplasat se acordă bani pentru a vota pentru un concurent.
La Cocieri, regiunea transnistreană, la ora 10.40 o alegătoare se revolta că nu i s-a pus ștampila în fișa de însoțire a buletinului și nu va primi bani. La întrebarea observatorului Promo-LEX despre câți bani ar fi vorba, ea a spus că de 400 de lei.
La o altă secție de vot, un alegator care a ieșit dintr-un transport de pe ruta publică, ce aduce alegători la secție, a anunțat observatorul Promo-LEX că a primit 500-600 lei pentru a vota cu un concurent.
La secția de votare din Molovata Nouă, regiunea transnistreană, în jurul orei 10.00, aprox. 23 de mașini erau parcate în curte, iar multe altele în afara acesteia. O alegătoare a declarat că dacă nu are ștampila pusă în buletin, nu va primi banii. Acesteia i s-ar fi spus că dacă îl votează pe un concurent anume va primi 400 de lei.
Un caz de acest gen a avut loc și la secția de vot nr. 38/30 din Moscova, Rusia. Potrivit observatorilor Promo-LEX la ora 10.20, un grup de alegători s-au apropiat să voteze. Până la intrare în secția de vot, aceștia discutau cu o persoană, pe care au întrebat-o pe ce număr din buletin să voteze. Ulterior, după ce au ieșit de la secția de vot, persoana în cauză oferea ceva alegătorilor.
Un incident asemănător a avut loc la o secție de vot din Speia, Anenii Noi. Acolo, reieșind din zvonurile și discuțiile persoanelor care urmau să-și exercite dreptul la vot, primarul satului oferă recompensă sub formă de o halbă de bere dacă vota-i un anumit concurent.
Observatorul a văzut cum, după vot, persoanele plecau la barul primarului din localitate și primeau o halbă de bere fără să achite. De asemenea, a fost surprinsă o discuție între două femei, una dintre acestea povestea că oamenii care votează un anumit concurent electoral primesc o halbă de bere gratis.
De asemenea și la o secție de votare din satul Sănătăuca din raionul Florești, la ora 13.00, două persoane discutau în curtea secției de votare că trebuie să primească remunerare de 200 de lei pentru vot.
Pe lângă acestea, Asociației Promo-LEX a constatat 20 de cazuri de transportarea organizată a alegătorilor, 21 de cazuri de întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale și 13 cazuri agitație electorală sau PR negru, dar și multe altele care pot fi citite aici.