Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură din Republica Moldova și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din România au semnat un Acord de cooperare interinstituțională.
Delegația de la Chișinău a efectuat o vizită de lucru la Tulcea cu scopul reînnoirii Acordului de cooperare interinstituțională.
„Această revedere după perioada pandemică aduce cu sine un suflu nou în consolidarea relațiilor de prietenie și parteneriat dintre instituțiile noastre. În acest an celebrăm 11 ani de la stabilirea relațiilor de cooperare dintre instituțiile pe care le conducem. Este o cifră semnificativă pentru Agenția din Republica Moldova, care la rândul său, a marcat 11 ani de activitate realizată cu multă dăruire, profesionalism și perseverență întru dezvoltarea sectorului agroindustrial și a mediului rural din Republica Moldova”, a declarat Vadim Curmei, directorul AIPA Chișinău.
În contextul provocărilor cauzate de perioada pandemică, Covid-19, părțile au efectuat un schimb de opinii și soluții ce au contribuit la buna funcționare a instituțiilor fără a perturba procesul de recepționare/autorizare a solicitărilor de finanțare din partea solicitanților de subvenții. Drept rezultat a intervențiilor autorităților, pe perioada pandemică, a fost intensificarea digitalizării procesului de subvenționare.
Pe parcursul reuniunii, managementul instituțiilor vizate au salutat buna intenție de cooperare, afirmându-și dorința pentru o colaborare în tandem. De asemenea, directorii celor două instituții au făcut o trecere în revistă asupra principalelor aspecte, privind progresul dezvoltării instituționale din ultima perioadă, dar și a obiectivelor de viitor.
Totodată, vizita de lucru a delegației din Republica Moldova a continuat în a doua parte a zilei la centrul județean APIA Tulcea, unde directorul executiv, Ioan Gosav, alături de cei doi directori executivi adjuncți, Florin Stăneață și Costel Bazbanela, au prezentat modul de organizare și funcționare a centrului, precum și formele de sprijin derulate, cu accent pe sprijinul în sectorul zootehnic.
Potrivit actului semnat, părțile vor face schimb de informații de interes reciproc cu privire la aspecte legate de stabilirea unor politici și proceduri uniforme în domeniul stimulării investițiilor în sectorul agricol, implementarea și perfectarea sistemului de management și control intern, implementarea plăților directe.
Semnarea noului protocol de cooperare reconfirmă dinamica accentuată a raporturilor româno-moldovene în domeniul subvenționării, continuând șirul schimburilor de experiență și bune practici inițiate și derulate pe parcursul anilor precedenți.