Conducerea Platformei Demnitate și Adevăr, președintele și vicepreședinții partidului, și-a anunțat demisia în cadrul Biroului Politic Național, a anunțat marți liderul PPDA, Andrei Năstase, pe pagina sa de Facebook.
Anunțul vine la două zile de la scrutinul parlamentar din 11 iulie în cadrul căruia Platforma DA, condusă până astăzi de Andrei Năstase, nu a reușit să prindă un loc în Parlamentul de la Chișinău, obținând puțin peste 2 la sută din sufragii.
În context, vicepreședintele partidului Dinu Plângău va asigura interimatul funcției de președinte al formațiunii.
Reprezentanții Platformei DA menționează că marți, 13 iulie, Biroul Politic Național a decis convocarea Congresului partidului pentru data de 5 septembrie, unde va fi aleasă o nouă conducere a Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr.
„Întreaga conducere a Platformei Demnitate și Adevăr, Președintele și vicepreședinții partidului și-au anunțat demisia în cadrul Biroului Politic Național. Tot astăzi Biroul Politic Național a decis convocarea Congresului partidului pentru data de 5 septembrie curent, unde va fi aleasă o nouă conducere a Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr. Această decizie a BNP va fi pusă pe agenda Consiliului Politic Național, care vi fi convocat în zilele ce urmează. Pānā la alegerea noii conduceri a partidului, Interimatul funcției de președinte al partidului va fi exercitat de către vicepreședintele Dinu Plângău”, anunță reprezentanții Platformei DA.
Platforma DA, care în Parlamentul din legislatura a X-a a fost reprezentată de 11 deputați, nu a reușit să obțină la scrutinul din 11 iulie 2021 un scor care sa-i permită să acceadă în noul Parlament de la Chișinău. Formațiunea a obținut 2,33% (34181 voturi).
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a câştigat clar alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% dintre secţiile de votare.
În urma numărării voturilor din totalul celor 2 150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,80% din voturi, depăşind astfel categoric Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de 27,17% din electorat.
Datele CEC arată că Partidul Politic ȘOR a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători.
Blocul electoral al lui Renato Usatîi, care poartă numele politicianului, nu a trecut pragul electoral de 7% pentru a accede în Parlament, obținând un scor de 4,10% din sufragii.
Potrivit datelor preliminare finale, PAS obține 63 de mandate, Blocul Electoral al comuniștilor și socialiștilor ar obține 32 și Partidului Șor – 6 mandate.