La Teatrul Național Radiofonic din București au loc înregistrările unui nou spectacol radiofonic, intitulat „Revanșa memoriei interzise”, dedicat istoriei Teatrului Național din Chișinău, care marchează 100 de ani de la înființare.
Potrivit lui Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, acest spectacol conține documente și voci inedite. „Spectacolul conține biografii, memorii, fiind un spectacol-document. Conține voci inedite, spre exemplu al actorului Costache Antoniu, care a jucat pe scena Teatrului Național din Chișinău din anul 1926, invitat de George Topârceanu, timp de 9 ani. Am găsit înregistrarea aici, în arhiva de la Radio București, în care el povestește și joacă roluri, pe care le-a interpretat pe scena naționalului din Basarabia”, a declarat Petru Hadârcă, transmite Radio Chișinău.
În cadrul spectacolului este redată și scena ședinței Sfatului Țării, din 14 martie 1918, când s-a pus problema înființării unui teatru național la Chișinău, de asemenea alte momente și voci de aur ale teatrului basarabean.
Scenariul spectacolului „Revanșa memoriei interzise” este semnat de Mariana Onceanu-Hadârcă, regia Petru Hadârcă, adaptare radiofonică Magda Duțu și Costin Manoliu.
Întrebat despre impresiile sale după obținerea Premiul directorului UNITER, Petru Hadârcă a afirmat că este un gest de apreciere a activității întregului colectiv al Teatrului Național de la Chișinău, artiști talentați, care muncesc cu dăruire.
Acesta a mai precizat că mai mulți actori și teatre românești, care au fost apreciați la Gala UNITER, vor fi prezenți la mijlocul lunii septembrie curent, la Festivalul Teatrului Românesc de la Chișinău. Tot atunci va avea loc lansarea spectacolului radiofonic „Revanșa memoriei interzise”.