Regiunea transnistreană supraviețuiește economic datorită exporturilor în dreapta Nistrului și în țările din Uniunea Europeană.
Potrivit mold-street.com, în prima jumătate a anului 2021 exporturile de mărfuri din regiunea transnistreană au crescut cu circa 40% în comparație cu aceiași perioadă a anului 2020, iar evoluția respectivă se datorează creșterii cu peste 75% a exporturilor în țările Uniunii Europene.
În primul semestru din acest an, exporturile transnistrene au ajuns la circa 399 milioane de dolari, pe piețele statelor Uniunii Europene fiind livrate mărfuri de 150,6 milioane de dolari din regiunea separatistă, conform datelor publicate de așa-zisa autoritate vamală de la Tiraspol.
Totodată, exporturile spre țările Uniunii Eurasiatice au crescut cu doar un procent, iar cele spre alte state, unde a fost inclusă și Republica Moldova, – cu 32 la sută.
Repartizat pe țări, principala piață de desfacere rămâne piața internă a Republicii Moldova, de pe malul drept al Nistrului, unde în primele șase luni ale anului au ajuns mărfuri în valoare de 130 de milioane de dolari, în creștere cu 9 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit regimului de la Tiraspol, următorii mari parteneri comerciali ai regiunii sunt statele membre ale Uniunii Europene, – Polonia și România, – care importă mărfuri în valoare de 59 de milioane și, respectiv, 47 de milioane de dolari.
Pe de altă parte, deși liderii separatiști de la Tiraspol insistă pe ajutorul economic oferit de Moscova, cota Rusiei în exporturile transnistrene constituie doar 9 la sută, sau 35 de milioane de dolari.