Românii interesați de documente de arhivă și informații nepublicate despre Biserica Mănăstirii Cotroceni le pot găsi în cadrul expoziţiei „Back-up – Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice”, vernisată la București.
Pe lângă datele despre lăcaşul de cult, cele 13 panouri expoziționale de la Muzeul Cotroceni prezintă documente și fotografii din arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice, preşedinţii Comisiunii Monumentelor Istorice din perioada (1892-1948) şi membrii marcanţi ai acesteia, anunţă instituţia muzeală.
Comisiunea Monumentelor Istorice s-a preocupat în permanenţă de starea de conservare şi prezervare a Bisericii Cotroceni, acordând o mare atenţie refacerii acesteia, în urma distrugerilor suferite după cutremurul din 1940.
Expoziţia este realizată de Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti şi co-finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
„Am primit cu entuziasm propunerea Institutului Național al Patrimoniului de a fi parteneri în cadrul acestei inițiative, prin prezentarea expoziției realizate în cadrul proiectului către publicul Muzeului Național Cotroceni – o bună ocazie de a semnala efortul de digitizare a miilor de documente și fotografii din arhiva Comisiunii Monumentelor. Salvarea și accesibilizarea prin mijloace moderne a resurselor valoroase din patrimoniul național – ca martori ai istoriei și evoluției țării noastre – este un drum pe care România trebuie să îl parcurgă accelerat, astfel că fiecare demers de acest gen trebuie sprijinit și salutat”, a declarat Liviu Jicman, directorul general al Muzeului Național Cotroceni, cu ocazia deschiderii expoziției, găzduită în Spațiile medievale ale muzeului.
Arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice conţine un număr important de documente, strânse în cei 55 de ani de activitate (1892-1948). Proiectul de scanare şi digitizare, derulat în perioada 2019 – 2020, a avut ca obiectiv conservarea, protejarea şi valorificarea informaţiilor pentru categoriile de public interesate, în mod special, de documentaţia de arhivă despre monumentele istorice.
Expoziţia este deschisă publicului până în data de 2 septembrie.