Paisprezece reprezentanți ai autorităților publice locale, asistenți medicali comunitari din județele Iași, Vaslui și Botoșani și echipa de proiect de la Star of Hope România, au făcut schimb de experiență cu specialiști din sectorul medical și social din Glodeni și Bălți, Republica Moldova.
Activitățile au avut loc în perioada 21- 22 iulie, în cadrul proiectului „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”.
În prima zi a vizitei, experții au discutat cu autorităţile publice locale şi specialiştii din sectorul medical şi social din Glodeni şi Bălţi în vederea observării organizării procesului de efectuare a vizitelor la domiciliu şi asigurării sănătăţii mamei şi copilului.
În cea de a doua zi, specialiștii din România au efectuat o vizită la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău, unde au discutat cu reprezentanții instituției. Astfel, părțile au împărtășit experiența României și a Republicii Moldova în domeniul programelor naționale de vizite la domiciliu a copiilor de vârstă mică și a reabilitării bazate pe comunitate în scopul asigurării bunăstării acestora.
„Timp de 2 zile specialiști din România și Moldova au discutat soluții privind asistența socio-medicală a copiilor cu vârsta până la 3 ani și femeilor gravide. Concluzia unanimă a fost că doar o intervenție interdisciplinară, de echipă, oferită la momentul oportun și cât mai precoce, va putea asigura familiile cu copii mici cu soluții pentru dificultățile de dezvoltare, de alimentație, îngrijire și comunicare”, a declarat Liliana Rotaru, președintele organizației CCF Moldova.
Specialiștii din România și Republica Moldova au făcut un schimb de bune practici pentru ca asistența medicală primară să fie una pe potriva necesităților populației. Studiile demonstrează că vizitele la domiciliu contribuie la reducerea numărului de copii incluși în sistemul de protecție socială, îmbunătățirea autonomiei și eficienței economice a familiei, dezvoltarea abilităților parentale etc.
„Programul de vizite la domiciliu este important și pentru că activitatea de monitorizare a stării de sănătate, dezvoltare a copilului se face în familie, acolo unde acesta se simte confortabil, în siguranță. Standardizarea instrumentelor de lucru folosite, respectiv formularele de vizită, reprezintă un alt element care conferă valoare programului vizite la domiciliu. Echipa din România apreciază ospitalitatea gazdelor din Moldova, profesionalismul, disponibilitatea și deschiderea de a împărtăși din experiența lor”, a menționat Gabriela Răducanu, director de programe, Fundația Star of Hope România.
Proiectul transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” este implementat de CCF Moldova în parteneriat cu Fundaţia Star of Hope Romania şi finanţat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 în perioada 1 aprilie 2020 – 30 septembrie 2021.
Structurile de Management ale Programului România-Republica Moldova 2014-2020 sprijină comunităţile din zonele de frontieră în identificarea unor soluţii comune pentru problemele similare cu care acestea se confruntă.