Natalia Gavrilița este candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de premier al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău.
„Imediat după ședința Parlamentului am convocat fracțiunea PAS și am decis ca să înaintăm candidatura doamnei Natalia Gavrilița în cadrul consultărilor”, a declarat oficialul în cadrul unei emisiuni de la TV8.
Potrivit lui Igor Grosu, cel mai probabil, joi, 5 august 2021, candidatura Nataliei Gavriliță ar urma să fie votată în Parlamentul de la Chișinău
Amintim că Maia Sandu, președintele R. Moldova, a anunțat că mâine, 30 iulie 2021, va avea consultări cu fracțiunile parlamentare pentru identificarea candidatului la funcția de prim-ministru.
Conform Constituției R. Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, președintele desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, iar acesta, în termen de 15 zile de la desemnare va cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a listei Guvernului.
Natalia Gavrilița este vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, care deține majoritatea parlamentară în noul Legislativ de la Chișinău. În 2019, a fost ministrul al Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2015–2019, a fost director general al Fondului Global pentru Inovare. A activat ca secretar de stat al Ministerului Educației, în perioada 2013-2015. Pe parcursul carierei sale a activat ca expert internațional pentru Banca Mondială, UNICEF și alte organizații internaționale. Natalia Gavrilița este licențiată în drept internațional și are un masterat în politici publice la Școala de Guvernare J.F. Kennedy a Universității Harvard.
La 27 ianuarie 2021, Natalia Gavrilița a fost propusă pentru funcția de prim-ministru al R. Moldova de președintele Maia Sandu, dar foștii deputați din Parlamentul de la Chișinău nu i-au oferit vot de încredere.
Ulterior, președintele Maia Sandu a înaintat repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier al R. Moldova, însă Curtea Constituțională a declarat atunci neconstituțional decretul respectiv al președintelui Republicii Moldova.