Mai mulți experți din România, Republica Moldova și Germania au participat la o întrunire științifică organizată de Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova.
Este vorba despre Colocviul de vară de la Saharna „Economie și mediu în spațiul tiso-nistrean în epoca fierului”, care s-a desfășurat în perioada 29 iulie – 1 august.
În context, Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, a felicitat organizatorii evenimentului pentru desfășurarea acestei întruniri științifice într-un cadru natural deosebit, atât de familial studenților FIF, care în fiecare an desfășoară expediții arheologice la Saharna.
În cadrul evenimentului, profesorii Aurel Zanoci și Mihai Băț au prezentat volumul „Relaţii interculturale în spaţiul tiso-nistrean în epoca fierului”.
De asemenea, experții naționali și internaționali au discutat despre economia şi sursele de subzistenţă a comunităţilor din spaţiul prutodanubiano-nistrean în epoca fierului; încercare de determinare a ariei de captare a resurselor pentru aşezarea din epoca fierului de la Saharna Mare; reflectarea activităţii economice a comunităţilor din epoca fierului din microzona Saharna în rezultatele cercetărilor geopedologice; relevanţa mediului geografic şi a resurselor naturale în geneza şi evoluţia grupului hallstattian târziu Ferigile etc.
Colocviul de vară de la Saharna face parte din planul de acțiuni, realizate în cadrul proiectului „Patrimoniul arheologic din epoca fierului în regiunea Nistrului Mijlociu şi bazinul râului Cogâlnic: cercetare interdisciplinară şi valorificare ştiinţifică”.